![](/images/stiri/afaceri_juridic_2025/17_01_afaceri_unsar.jpg)
La nivelul intregii tari, ca medie, doar 17% dintre locuinte sunt protejate de o asigurare facultativa, ceea ce inseamna ca 4 din 5 locuinte raman, in continuare, vulnerabile in fata incendiilor, exploziilor, furtunilor, a avariilor produse instalatiilor interioare ale cladirii, precum si in cazul altor evenimente care pot afecta negativ viata si bugetul unei familii.
Chiar daca, in continuare, vorbim de o diferenta importanta fata de media europeana (62% dintre europeni declara ca au o forma de asigurare a locuintei), romanii se declara multumiti de investitia in polita lor de asigurare. Astfel, conform celui mai recent studiu realizat de EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, aproape 8 din 10 romani cred ca asigurarea de locuinta le aduce mai multa valoare consumatorilor, pozitionand Romania pe locul 6 in topul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene la acest capitol.
"Faptul ca romanii asigurati se declara multumiti de investitia facuta in asigurarile de locuinte si ca interesul fata de aceasta forma de asigurare este in crestere ne confirma inca o data ca suntem pe drumul cel bun - catre o Romanie asigurata - chiar daca mai sunt multi pasi de facut", a declarat Alexandru Ciuncan, Presedinte & Director General al UNSAR.
Conform aceleiasi cercetari, reiese ca tot regiunea Bucuresti-Ilfov se afla pe primul loc si din punct de vedere al despagubirilor achitate de asiguratori pentru refacerea locuintelor care erau protejate printr-o asigurare facultativa de locuinta. Pe locul secund se afla regiunea Centru, iar topul este completat de regiunile Nord-Est, Sud-Est, Nord-Vest, Sud, Vest si Sud-Vest.
"Desi, in continuare, vorbim de 1/5 locuinte asigurate complet printr-o polita facultativa, companiile de asigurari platesc zilnic despagubiri pentru circa 90 de dosare de dauna. Asadar, este mai mult decat evidenta nevoia de protectie pentru locuintele noastre", a precizat Alina Barbulescu, Specialist Asigurari Bunuri & Proprietati in cadrul UNSAR.
In Romania, asigurarile facultative se pot incheia pentru acele locuinte care sunt deja protejate printr-o polita obligatorie PAD. Politele facultative ofera un nivel de protectie extins, la valoarea reala a cladirii si/sau a bunurilor detinute, putand acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar si alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, defectiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/ electrocasnice etc.
In plus, este bine de stiut ca pot fi achizitionate produse diversificate de asigurare specifice pentru tipurile de bunuri pe care le detinem in locuinta sau chiar pentru protectia in relatia cu vecinii, prin acoperirea prejudiciilor pe care le putem produce accidental acestora, informeaza UNSAR.