Luni, 24 Februarie 2025
RO EN

RBSL cere cote diminuate de contributii sociale si lupta reala cu evaziunea fiscala

Romanian Business Leaders este organizatia cea mai reprezentativa a antreprenorilor romani. Zilele acestea ei afla ca sistemul fiscal de referinta dupa care companiile si-au facut planurile de dezvoltare pentru anii urmatori ar putea fi dat complet peste cap.
Ce inseamna cota unica pentru Romania?
Trecerea Romaniei in 2004 de la cotele progresive la cota unica a fost un castig extraordinar si un element cheie pentru cresterea economica si sociala accelerata din ultimii 17 ani:
– a favorizat cresterea masiva a clasei de mijloc a tarii, prin dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, descurajand emigrarea specialistilor si a investitiilor.
– 150.000 de locuri de munca au fost aduse la lumina si fiscalizate, astfel incat de la cca. 2% aport in PIB a impozitului pe venit in 2004, s-a ajuns la 3.7% aport in PIB in 2017 si 2018, cu o scadere ulterioara cauzata de micsorarea cotei unice si de introducerea unor facilitati fiscale pentru anumite sectoare.
– a contribuit la triplarea PIB-ului tarii de la 75 de miliarde de dolari in 2004, la 249 de miliarde de dolari in 2020.
– a simplificat sistemul de administrare fiscala atat din perspectiva contribuabilului, cat si a autoritatilor fiscale, reducand costurile de prelucrare/procesare a declaratiilor fiscale.
– au fost stimulate investitiile romanesti si straine si Romania a reusit, in ciuda multor altor obstacole, sa se mentina intr-o zona competitiva in grupul tarilor emergente din Europa Centrala si de Est.
Da, Romania are nevoie de cresterea colectarii taxelor si impozitelor si la descresterea decalajelor sociale. Dar nu eliminarea peste noapte a cotei unice va duce la asta, ci o serie de alte masuri, de la evitarea exceptiilor si a scutirilor nefundamentate economic, la regandirea sistemului de contributii sociale, de la lupta reala cu evaziunea fiscala, la reformarea ANAF prin digitalizare si profesionalizare.
Pentru o tara aflata deja in top-ul tarilor cu cea mai mare impozitare a veniturilor din munca, o escaladare suplimentara a costului muncii pentru angajati si angajatori va duce la o noua migrare a veniturilor in zona gri/neagra, la un nou val de emigrare a specialistilor si la o escaladare a preturilor in multe domenii, la o scadere a atractivitatii Romaniei pentru orice fel de investitii – toate pe fondul crizei Covid si a crizei generalizate a fortei de munca.
„Antreprenorii romani incearca sa inteleaga care e directia in care se indreapta Romania cu noii capitani aflati la carma ei. De cateva luni pendulam intre speranta iesirii din criza si reintoarcerea in plina criza pandemica. Trecem de la euforia aprobarii unui plan de redresare si rezilienta de zeci de miliarde de euro, care ar trebui sa modernizeze Romania, la intoarcerea in instabilitate si impredictibilitate fiscala, cu declaratii care ne tin treji noaptea. Suntem intr-un yo-yo exasperant.” a spus Dragos Petrescu, Presedintele Romanian Business Leaders.
Exista patru cuvinte pe care incercam sa le eliminam din exprimari. Noi insine facem haz pe seama lor, pentru ca atat de mult le-am repetat, ca au devenit clisee. Si cu toate acestea, ele reprezinta cele patru lucruri care ne tin noaptea treji, pe noi antreprenorii: predictibilitate, stabilitate, transparenta, responsabilitate. Sau mai bine zis lipsa lor.

Din aceeasi categorie

21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
29 Ian 13:51 | KeysFin: Numarul de insolvente, suspendari si radieri de companii a crescut in 2024
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA