Desi 43% dintre membrii noii generatii a afacerilor de familie (NextGen) spun ca sunt mai implicati in afaceri decat inainte de pandemie, doar 28% au aratat ca li se incredinteaza operatiuni interne importante pentru a le conduce, in scadere de la 48%, procentul inregistrat in editia din 2019 a sondajului. In acest context, 45% considera ca este dificil sa se afirme ca noi lideri sau membri ai consiliului de administratie.
”NextGen sunt mai implicati in afaceri, dar provocarea este de a crea incredere intre actuala si urmatoarea generatie, acesta fiind momentul pentru a concretiza planurile de succesiune si pentru a defini competentele de conducere necesare pentru a asigura cresterea in viitor. Provocarea pentru NextGen este sa demonstreze ca sunt pregatiti sa preia fraiele", a declarat George Ureche, Director si Liderul serviciilor pentru afaceri antreprenoriale, PwC Romania.
Totusi 61% dintre respondenti spun ca au un plan de succesiune, iar 39% dintre NextGen au fost implicati in dezvoltarea acestuia.
Domeniile in care NextGen declara ca se implica activ in prezent includ realizarea strategiei de crestere a afacerii (59%), asigurarea ca organizatia ofera produsele si serviciile potrivite (50%) si adoptarea de noi tehnologii (44%).
Sondajul releva si cateva diferente notabile intre generatii. Ambele generatii se concentreaza pe crestere, dar doar jumatate din generatia actuala considera ca afacerea lor are responsabilitatea de a lupta impotriva schimbarilor climatice si a consecintelor acestora, comparativ cu aproape trei sferturi dintre NextGen. Un procent la fel de ridicat de NextGen (76%) considera ca afacerea lor contribuie activ la comunitate, in comparatie cu putin peste jumatate (54%) din generatia actuala. Procente similare, 42% dintre NextGen si 38% din generatia actuala considera ca afacerea lor are capacitati digitale puternice, dar o treime dintre NextGen spun ca generatia actuala nu intelege pe deplin oportunitatile si riscurile pentru digital in cadrul afacerii lor.