Marți, 29 Aprilie 2025
RO EN

OUG pentru crearea licentei industriale unice faciliteaza colaborarea firmelor cu statul

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta de urgenta pentru crearea licentei industriale unice, proiect initiat de Ministerul Antreprenoriatului si Turismului si Consiliul Concurentei, a anuntat Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii de concurenta, in briefingul de la finalul sedintei.
"In prima parte a acestui an a fost finalizat un proiect prin care Romania a cooperat cu OECD pentru a imbunatati mediul de afaceri prin introducerea acestei licente unice", a aratat Chiritoiu.
Finantarea acestui proiect a venit din partea Uniunii Europene si a fost de peste un milion de euro.
"Acest proiect este si parte din PNRR, este unul din jaloanele pe care trebuie sa le indeplinim si este in avantajul nostru sa il indeplinim. Cum ajutam antreprenorii: cream un singur punct de contact, o singura interfata, intre cei care vor sa construiasca o fabrica - vorbim de licenta de industrie - si administratia publica. In plus, in decurs de un an, va aparea o platforma electronica prin care va fi facilitat acest schimb de informatii, inclusiv va fi posibila o simulare a investitiei. Cand voi dori sa construiesc o fabrica, voi sti de ce informatii am nevoie si care este durata estimata a obtinerii diferitelor avize, ce documentatie trebuie sa prezint, ce institutii isi vor da acordul si cat va dura obtinerea acestor avize", a mai spus presedintele Consiliului.
In cadrul unui proiect care a durat doi ani, OECD s-a uitat la toate avizele necesare si solutia este de a concentra aceasta interactiune si de a o simplifica.
"Ideea nu este doar sa transparentizam birocratia, ci si sa o reducem. Vom cere fiecarei institutii implicate sa-si reanalizeze procedurile, sa vada unde poate sa le scurteze. Pasul urmator este sa ne uitam la alte sectoare din economie, in parteneriat cu Comisia Europeana", a sustinut Chiritoiu.
Procedurile de emitere a licentelor, autorizatiilor, acordurilor, avizelor si permiselor necesare in vederea desfasurarii unei activitati industriale vor fi simplificate, odata cu adoptarea de catre Guvern a Ordonantei de Urgenta privind licenta industriala unica, a informat Ministerul Antreprenoriatului si Turismului (MAT), intr-un comunicat remis AGERPRES.
Actul normativ, aprobat miercuri in sedinta Executivului, a fost initiat alaturi de Consiliul Concurentei.
"Un singur punct de contact pentru depunerea documentelor, o singura data! Prin digitalizarea procesului de acordare a licentei industriale unice inlaturam barierele administrative si, astfel, acceleram ritmul de dezvoltare a noilor investitii! Antreprenorii vor putea indeplini de la distanta procedurile specifice, ceea ce inseamna injumatatirea timpului acordat acestui scop. Fara cozi, fara dubluri, fara dosare cu sina! 38 de institutii sunt parte a celei mai mari reforme pentru mediul de afaceri, pe care ma bucur ca o coordonez. Rezultatul presupune inclusiv facilitarea schimbului de date intre sistemele informatice, ceea ce automat va duce la cresterea transparentei!", a spus ministrul Antreprenoriatului si Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
Potrivit sursei citate, prin acest demers legislativ se infiinteaza Oficiul pentru Licenta Industriala, cu rol de rationalizare, simplificare si digitalizare a procedurilor specifice in vederea obtinerii licentei industriale unice.
"Printre atributiile acestui nou organ de specialitate al administratiei publice centrale, mentionam constituirea si administrarea Punctului de contact unic electronic pentru licente industriale (PCUEL), care se va integra in sistemul e-guvernare gestionat de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei. PCUEL se va interconecta cu sistemele informatice ale autoritatilor competente, precum si cu datele asociate acestor sisteme, intr-un mod in care datele vor putea fi partajate intre partile interesate, indiferent de tehnologia folosita. Mai mult, intrarea in vigoare a legii 'Licentei industriale unice' reprezinta jalonul 243, din cadrul Componentei 9 'Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare si inovare', aferenta Pilonului III. 'Crestere inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare si inovare, precum si o piata interna functionala, cu intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) puternice'", noteaza ministerul de resort.
Documentul a avut la baza Raportului Final al proiectului "Comprehensive redesign of the licensing system in Romania" privind simplificarea licentierii activitatii mediului de afaceri, elaborat cu sprijinul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si finalizat in Romania in luna mai 2022.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA