Marți, 25 Februarie 2025
RO EN

MOREANU: Obligatie solidara a consultantilor cu proiectantii /executantii de lucrari

Prin noua lege se instituie obligatii in sarcina consultantilor si a supervizorilor, in vederea responsabilizarii acestora in cadrul proiectelor finantate din fonduri publice, in special a celor din fonduri europene.
De curand a fost modificata Legea privind calitatea in constructii. Consultantii si supervizorii sunt inclusi in mod expres in categoria factorilor implicati in ceea ce priveste asigurarea calitatii in constructii, alaturi de, spre exemplu: diriginti de santier, proiectanti, executanti, verificatori de proiecte, producatori de materiale de constructii, etc.
Este de retinut ca anterior acestei modificari, consultantii nu aveau obligatii si responsabilitati concrete si, prin urmare, tragerea lor la raspundere era imposibila.
Conform expunerii de motive a noi Legi, consultantii carora le sunt transferate drepturile de a verifica respectarea calitatii lucrarii de catre proiectanti si executanti, fie nu aveau in practica angajati pentru toate specialitatile, fie nu detineau personal suficient, fie nu sesizau investitorului neconformitatile, ceea ce conducea la prelungirea termenelor de executie.
Astfel, prin noile modificari, se introduce obligatia solidara a consultantilor si supervizorilor cu proiectantii si executantii in privinta proiectelor finantate din fonduri publice sau din imprumuturi externe.
Se introduc noi obligatii pentru consultanti si supervizori, precum: angajarea de specialisti in toate domeniile de consultanta, asigurarea unui nivel de calitate al cerintelor, participarea la toate fazele de executie, intocmirea de rapoarte zilnice catre investitor, in perioada de executie si trimestriale, in perioada de garantie. Prin noua lege, consultantul va raspunde in mod solidar cu dirigintele de santier pentru asigurarea nivelului de calitate.
Se introduce obligatia pentru consultanti sau supervizori de a incheia polite de asigurare de raspundere profesionala, alaturi de proiectanti si specialisti atestati tehnico-profesional sau autorizati.
In termen de 60 de zile, autoritatile publice vor incheia acte aditionale la contractele existente pentru proiectele derulate din fonduri publice, prin care sa fie inserate in contracte aceste noi obligatii.
Prin aceasta lege se urmareste limitarea cazurilor de intarziere a finalizarii proiectelor finantate din fonduri europene prin responsabilizarea consultantilor care detin parghiile de constrangere in relatia cu proiectantul si executantul lucrarii.

Din aceeasi categorie

24 Feb 11:28 | Sierra Quadrant: Multe firme nu sau adaptat la noua dinamica a economiei din 2025
21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA