Marți, 25 Februarie 2025
RO EN

MOREANU: Litigii in crestere impotriva firmelor care actioneaza anticoncurential

Este de asteptat ca litigiile colective impotriva intreprinderilor care actioneaza anticoncurential sa creasca pentru acoperirea prejudiciilor cauzate persoanelor fizice sau juridice, in legatura cu achizitia de produse sau servicii.
La finalul saptamanii precedente a fost publicata o Ordonanta de Urgenta prin care orice persoana care a suferit un prejudiciu prin incalcarea de catre o intreprindere sau asociatii de intreprinderi, a normelor in materia concurentei, va putea solicita despagubiri. Intreprinderea este orice entitate care desfasoara activitate economica ce consta in oferirea de bunuri sau servicii.
In anul 2017 a fost publicata o Ordonanta similara ce a fost aprobata printr-o lege care insa a fost declarata neconstitutionala, printr-o decizie a Curtii Constitutionale publicata in luna iulie a.c. Pentru a evita amenzi din partea Comisiei Europene de minimum 1,8 milioane EUR, Guvernul a adoptat o noua Ordonanta de Urgenta pentru acoperirea unui vid legislativ.
Scopul acestei Ordonante este descurajarea unor activitati anticoncurentiale cu impact asupra ocuparii fortei de munca, cresterii economice, a competitivitatii si a capacitatii de inovare a firmelor romanesti.
Este de asteptat ca in baza acestei Ordonante de Urgenta sa apara litigiile colective prin care persoanele care au suferit un prejudiciu in materia concurentei sa solicite de la intreprinderile in cauza, plata de despagubiri precum si dobanda aferenta. Orice cumparator direct sau indirect poate formula astfel de actiuni, iar instanta de judecata are dreptul de a estima cota de suprapret, respectiv diferenta dintre pretul platit in realitate si pretul care ar fi trebuit achitat in absenta unei incalcari a legislatiei.
Instanta de judecata are dreptul de a estima cuantumul prejudiciului, iar in ipoteza unor carteluri se prezuma prin lege un prejudiciu de 20% din pretul produselor sau serviciilor.
Litigiile vor fi solutionate de catre Tribunalul Bucuresti, solutia putand fi atacata cu Apel la Curtea de Apel si cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Neprezentarea de probe, distrugerea sau lipsa conformarii cu masurile dispuse de instanta de judecata pot atrage amenzi intre 500 si 5.000 de lei pentru persoane fizice si intre 0,1% si 1% din cifra de afaceri realizata in anul anterior pentru persoane juridice.
Termenul de prescriptie pentru astfel de actiuni este de cinci ani, iar intreprinderile care au incalcat normele in materie de concurenta raspund in mod solidar pentru prejudiciul cauzat.
Dispozitiile de procedura se aplica retroactiv incepand cu actiunile introduse din data de 26 dcembrie 2014.

Din aceeasi categorie

24 Feb 11:28 | Sierra Quadrant: Multe firme nu sau adaptat la noua dinamica a economiei din 2025
21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA