Luni, 24 Februarie 2025
RO EN

Ministerul Finantelor creste plafonul granturilor din cadrul Programului IMM Factor

Printr-un proiect, Ministerul Finantelor intentioneaza sa simplifice si sa flexibilizeze Ordonanta de urgenta nr. 146/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial si a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia. Imbunatatirile propuse conduc la crearea unui cadru adaptat atat cerintelor sectorului IMM in contextul actual, cat si derularii corespunzatoare a Programului de catre institutiile de credit si institutiile financiare nebancare din Romania.
Astfel, se propune prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de stat pe Cadru Temporar, in sensul prelungirii perioadei de acordare a garantiilor aferente pana la data de 31.12.2021. Totodata, se prelungeste si perioada de plata a grantului pana la data de 31.10.2022, in conformitate cu perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat.
De asemenea, plafoanele maxime ale granturilor de care pot beneficia IMM-urile in conformitate cu noile prevederi ale Cadrului Temporar cresc de la 800.000 euro la 1.800.000 euro per intreprindere. Pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii plafonul creste de la 120.000 euro la 270.000 euro. Pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, plafonul se modifica de la 100.000 euro la 225.000 euro.
In urma consultarilor cu finantatorii implicati in Program, a asociatiilor profesionale ale institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare, se propune eliminarea ipotecilor imobiliare dintre garantiile colaterale cu care poate fi garantata garantia de stat, dat fiind ca operatiunile cu factoring cu regres nu sunt grevate de astfel de garantii in mod obisnuit. In lipsa acestei modificari, finantarile de tip factoring cu regres care pot fi accesate prin intermediul Programului ar fi lipsite de atractivitate pentru potentialii beneficiari.
Totodata, este necesara si modificarea procedurii de recuperare a creantelor rezultate din plata garantiilor emise pentru finantarile acordate in cadrul Programului, in sensul evidentierii cat mai clare a rolurilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), respectiv a finantatorilor in aceasta procedura, odata cu propunerea de eliminare a ipotecilor imobiliare dintre garantiile colaterale cu care poate fi garantata garantia de stat.
Prin corelarea masurilor adoptate cu cele prevazute in aprobarea Comisiei Europene privind Cadrul temporar in materie de ajutor de stat in contextul pandemiei COVID-19, se asigura compatibilitatea masurilor de ajutor de stat avute in vedere cu legislatia europeana in domeniu.
Proiectul de act normativ este publicat si poate fi consultat aici!

Din aceeasi categorie

21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
29 Ian 13:51 | KeysFin: Numarul de insolvente, suspendari si radieri de companii a crescut in 2024
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA