Duminică, 23 Februarie 2025
RO EN

ME: Ajutoare de stat de 300 milioane euro pentru investitii in industria prelucratoare

Guvernul a aprobat in sedinta Hotarararea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv acordarea de granturi pentru investitii destinate industriei prelucratoare, proiect initiat de Ministerul Economiei.
„Am aprobat, astazi, schema de ajutor de stat pentru industria prelucratoare, in valoare de de 300 de milioane de euro. Prin acest proiect, ne dorim ca aceste companii sa-si dezvolte noi linii de productie, sa se retehnologizeze, sa achizitioneze echipamente care sa se incadreze in trendul de reducere a emisiilor de carbon. Este prima schema de ajutor de stat gestionata de Ministerul Economiei, dedicata acestui sector industrial. Ne dorim ca prin acest sprijin sa transmitem un semnal catre companiile care vor sa-si dezvolte si capabilitati noi in Romania, sau care vor sa-si extinda investitia deja existenta in tara noastra”, a declarat Florin Spataru, ministrul economiei.
Ministerul Economiei va gestiona schema multianuala de granturi de la bugetul de stat, pentru investitii initiale ale companiilor din industria prelucratoare, in valoare totala de 300 de milioane de euro. Schema se va aplica in baza acordurilor de finantare emise de Ministerul Economiei pana la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2022-2027, in baza acordurilor pentru finantare emise.
Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investitii initiale sau pentru o investitie initiala in favoarea unei noi activitati economice, fiind considerate costuri eligibile investitiile in active corporale si necorporale, costurile salariale estimate care rezulta din crearea de locuri de munca in urma unei investitii initiale, calculate pe o perioada de doi ani sau o combinatie intre cele doua.
Beneficiarii trebuie sa asigure o contributie financiara de cel putin 25% din costurile eligibile, fie prin resurse proprii, fie prin finantare externa, sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui alt ajutor public. Pentru companiile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai pana la un plafon de 50 % din costurile totale eligibile ale investitiei initiale.
In urmatoarele 30 de zile, dupa publicarea actului normativ in Monitorul Oficial, Ministerul Economiei va publica Ghidul solicitantului, aprobat prin Ordin al minstrului economiei, unde vor fi detaliate toate aspectele tehnice legate de documentele si modalitatea prin care firmele interesate pot aplica pentru aceasta schema.

Din aceeasi categorie

21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
29 Ian 13:51 | KeysFin: Numarul de insolvente, suspendari si radieri de companii a crescut in 2024
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA