Vineri, 21 Februarie 2025
RO EN

LEGE: Imprumuturi fara dobanda pentru proiecte cu finantare nerambursabila

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ pentru modificarea si completarea art.72 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale care prevede ca pentru proiectele cu finantare nerambursabila pot fi acordate imprumuturi fara dobanda de catre autoritatile deliberative, citat de Agerpres.
Actul normativ introduce posibilitatea ca imprumuturile fara dobanda din bugetul local sa poata fi acordate de catre autoritatile deliberative si in cazul implementarii unor proiecte cu finantare nerambursabila de catre institutiile subordonate.
"Autoritatile deliberative pot aproba imprumuturi fara dobanda din bugetul local, pe baza de conventie si pentru asigurarea implementarii proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile", prevede legea.
Actul normativ mai stipuleaza ca imprumuturile se ramburseaza integral in termen de un an de la data acordarii, cu exceptia celor pentru care termenul de rambursare este data restituitii transei finale din partea finantatorului, caz in care termenul de rambursare este de 5 zile lucratoare de la primirea transei finale.
Potrivit initiatorilor, cadrul legislativ actual nu permite ordonatorilor principali de credite acordarea de imprumuturi catre institutiile subordonate, cu exceptia momentului infiintarii acestora. "Completarea art. 72 din Legea 273/2006 se impune pentru a asigura nevoia de disponibil a institutiilor subordonate ordonatorilor principali de credite in cazul obtinerii de catre acestea a unor finantari nerambursabile de la bugetul de stat sau in urma depunerii de proiecte cu finantare europeana", se arata in expunerea de motive.
Initiatorii - 50 de parlamentarii PSD, PNL si UDMR - amintesc ca, in prezent, la nivelul unitatilor administrativ teritoriale locale, institutiile subordonate ordonatorului de credite principal pot beneficia direct de contracte de finantare europeana nerambursabila sau de la bugetul de stat.
"In implementarea proiectelor de investitii, institutiile trebuie sa asigure din veniturile proprii disponibilitatile financiare de la data platii lucrarilor executate, serviciilor prestate, bunurilor livrate pana la rambursarea din partea finantatorului. Institutiile beneficiare nu pot asigura intotdeauna disponibilitatile financiare pentru a acoperi costuri care se recupereaza ulterior", au explicat ei.

Din aceeasi categorie

20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
29 Ian 13:51 | KeysFin: Numarul de insolvente, suspendari si radieri de companii a crescut in 2024
28 Ian 10:07 | UNSAR: 29% din locuintele din Bucuresti si Ilfov sunt asigurate cu polita facultativa
28 Ian 10:03 | Deloitte a asistat IMO Property Investments Bucuresti in vanzarea catre Grupul APS
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA