Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

LEGE: Imprumuturi fara dobanda pentru proiecte cu finantare nerambursabila

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ pentru modificarea si completarea art.72 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale care prevede ca pentru proiectele cu finantare nerambursabila pot fi acordate imprumuturi fara dobanda de catre autoritatile deliberative, citat de Agerpres.
Actul normativ introduce posibilitatea ca imprumuturile fara dobanda din bugetul local sa poata fi acordate de catre autoritatile deliberative si in cazul implementarii unor proiecte cu finantare nerambursabila de catre institutiile subordonate.
"Autoritatile deliberative pot aproba imprumuturi fara dobanda din bugetul local, pe baza de conventie si pentru asigurarea implementarii proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile", prevede legea.
Actul normativ mai stipuleaza ca imprumuturile se ramburseaza integral in termen de un an de la data acordarii, cu exceptia celor pentru care termenul de rambursare este data restituitii transei finale din partea finantatorului, caz in care termenul de rambursare este de 5 zile lucratoare de la primirea transei finale.
Potrivit initiatorilor, cadrul legislativ actual nu permite ordonatorilor principali de credite acordarea de imprumuturi catre institutiile subordonate, cu exceptia momentului infiintarii acestora. "Completarea art. 72 din Legea 273/2006 se impune pentru a asigura nevoia de disponibil a institutiilor subordonate ordonatorilor principali de credite in cazul obtinerii de catre acestea a unor finantari nerambursabile de la bugetul de stat sau in urma depunerii de proiecte cu finantare europeana", se arata in expunerea de motive.
Initiatorii - 50 de parlamentarii PSD, PNL si UDMR - amintesc ca, in prezent, la nivelul unitatilor administrativ teritoriale locale, institutiile subordonate ordonatorului de credite principal pot beneficia direct de contracte de finantare europeana nerambursabila sau de la bugetul de stat.
"In implementarea proiectelor de investitii, institutiile trebuie sa asigure din veniturile proprii disponibilitatile financiare de la data platii lucrarilor executate, serviciilor prestate, bunurilor livrate pana la rambursarea din partea finantatorului. Institutiile beneficiare nu pot asigura intotdeauna disponibilitatile financiare pentru a acoperi costuri care se recupereaza ulterior", au explicat ei.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA