Duminică, 23 Februarie 2025
RO EN

FIC: Planurile de investitii ale firmelor au fost afectate, dar managerii raman optimisti

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a publicat rezultatele celei mai recente editii a Business Sentiment Index (BSI) desfasurat in luna septembrie 2022.
Raspunsurile arata ca, in ciuda provocarilor actuale (inflatia, criza din piata energiei si pretul utilitatilor, contextul geopolitic, blocajele din lantul de aprovizionare, forta de munca disponibila si adecvata), perceptia investitorilor asupra mediului economic din Romania este una moderat optimista.
Mediul de afaceri are o abordare mai precauta in ceea ce priveste investitiile noi comparativ cu editia de anul trecut cand BSI a inregistrat un nivel maxim al apetitului investitional (din 2014), rezultate care au fost surprinse in raportul BNR publicat la finalul lunii septembrie si care evidentiaza nivelul de 8,9 miliarde euro investitii straine directe in 2021, a doua cea mai mare valoare a acestui indicator dupa cea din 2008.
Planurile de investitii ale companiilor FIC au fost afectate de crizele actuale, insa o parte importanta dintre respondenti au declarat ca planuiesc sa continue sa investeasca (36,9%) si au planuri sa extinda forta de munca (35,1%) in urmatoarele 12 luni. Cu toate acestea, numarul celor care se vor abtine de la noi investitii (35,1%) a crescut considerabil comparativ cu editia din martie a aceluiasi index (10%).
In ceea ce priveste perceptia legata de asteptarile de crestere a afacerilor (atat pe piata interna, cat si pe cea de export), 54% dintre respondenti prevad o evolutie pozitiva pentru anul urmator si 61,4% preconizeaza cresterea veniturilor.
Romania continua sa obtina un scor slab la infrastructura (58%), birocratie (72%) si transparenta si consecventa in aplicarea politicilor (76%), ramanand in aceasta privinta necompetitiva in perspectiva investitorilor. Mediul legislativ este considerat de majoritatea respondentilor a fi mai putin previzibil (64,9%).
De asemenea, atractivitatea pietei din Romania ramane scazuta in perceptia investitorilor, cu un scor mai mic decat editiile precedente (29,9 % fata de 47,5 % in martie 2022).
Pentru a spori increderea investitorilor sunt necesare masuri din partea autoritatilor ce vizeaza stabilitatea, predictibilitatea, transparenta si claritatea cadrului legislativ, timpul extins pentru implementarea noilor masuri sau instrumente de catre companii, solutii viabile si sustenabile pentru criza energiei care sa sustina toti actorii si sa reduca presiunea costurilor, stabilitatea mediului fiscal, dar si reducerea birocratiei si stimularea digitalizarii.
Avand in vedere complexitatea provocarilor contextului macroeconomic, Romania trebuie sa implementeze directiile esentiale pentru dezvoltarea economica si sociala pe termen lung, masuri ce au fost conturate de mediul de afaceri impreuna cu autoritati sub umbrela proiectului Va Urma. FIC ramane un partener pentru autoritatile din Romania pentru a contura o strategie durabila, astfel incat sa identificam impreuna cele mai eficiente masuri de redresare economica si stimulare a investitiilor.

Din aceeasi categorie

21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
29 Ian 13:51 | KeysFin: Numarul de insolvente, suspendari si radieri de companii a crescut in 2024
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA