Potrivit analizei, Romania se situeaza printre tarile cu cea mai mare rata de crestere in trimestrul al treilea top in care se mai afla Ungaria (110,6%), Spania (66,1%) si Lituania (4%). La polul opus sunt tari precum Cipru (-32,7%) si Estonia (-21,3%).
Inflatia, cresterea preturilor privind utilitatile, precum si limitarea accesului la finantare prin cresterile succesive ale ratelor dobanzii - au fost principalele cauze care au determinat companiile sa apeleze la protectia oferita de lege. Acestea sunt si principalele considerente pentru care estimam mentinerea trendului crescator si pe parcursul anului 2023", sustine Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART.
La nivel european, cele mai afectate sectoare au fost industria, constructiilor si HoReCa iar cele mai stabile au fost reprezentate de educatie, sanatate si servicii financiare, conform Eurostat, noteaza analiza EUROSMART.
In Romania, cele mai afectate sectoare economice au fost comertul, constructiile si industria prelucratoare, aceste trei domenii cumuland peste 50% din numarul total al insolventelor urmate de industria HoReCa – cu un procent de aproape 9%.
Din punct de vedere geografic, judetele care conduc clasamentul insolventelor sunt Bucuresti, Cluj si Bihor, la polul opus fiind Botosani, Harghita si Covasna.