Marți, 25 Februarie 2025
RO EN

ENSO: 20% dintre firmele clujene genereaza 80% din piata de servicii de business

Companiile din Cluj cheltuiesc, in medie, pana la 15-30% din bugetele lor pentru outsourcing de servicii si lucreaza, de obicei, cu peste 50 de furnizori anual de la care contracteaza pana la 80 de tipuri diferite de servicii pentru operatiuni de zi cu zi. Datele sunt concluziile unui studiu dezvoltat de ENSO, platforma lansata la sfarsitul anului trecut care isi propune sa fie un Amazon B2B al serviciilor ce conecteaza companiile cu furnizorii lor.
Studiul a fost realizat pe 1.200 de firme din Cluj dintre care 200 reprezinta cei mai mari achizitori care genereaza 80% volumul total de servicii B2B din Cluj si 1.000 cei mari ofertanti de servicii, dupa cifra de afaceri si numar de angajati. Cele 200 de companii au o cifra de afaceri anuala de peste 2,5 miliarde de euro, genereaza un profit cumulat de peste 214 milioane de euro, au peste 40.000 de angajati si ocupa peste 335.000 de metri patrati de spatii de birouri.
“Am dezvoltat acest studiu pentru ca ne-am dorit o radiografie a pietei serviciilor de business din Cluj-Napoca dar si pentru a veni in sprijinul companiilor care consuma aceste servicii si al furnizorilor care le ofera. Business-urile care folosesc aceste servicii vor avea o perspectiva calitativa si cantitativa asupra ofertei locale, ca sprijin in definirea strategiei de management al furnizorilor proprii. Intentionam ca pana la sfarsitul acestui an sa facem astfel de radiografii pentru inca trei orase mari din Romania, inclusiv Bucuresti”, a spus Andrei Pantelimon, CEO @ENSO Business Services.
Cele mai solicitate servicii sunt cele de administrare a afacerilor (contabilitate, juridic, taxe, marketing), HR (recrutare, training, beneficii), infrastructura - spatii de birouri (inchiriere, mentenanta, logistica) si IT (infrastructura, securitatea datelor). Pana la declansarea pandemiei, serviciile de organizare de evenimente si calatorii erau, de asemenea, foarte solicitate.
Cei mai mari achizitori din Cluj-Napoca sunt companiile din domeniul ingineriei, IT si servicii. Firmele din domeniul ingineriei au impreuna o cifra de afaceri de 1.120 de milioane de euro aprope cat au cele de IT (935 milioane de euro) si servicii (368 milioane de euro) impreuna. Cel mai mare profit il genereaza firmele din IT, de 105 milioane de euro, cat fac impreuna cele din inginerie (74 milioane de euro) si servicii (31 milioane de euro)
Cu cat o companie este mai mare cu atat va externaliza mai multe servicii, in timp ce business-urile mici externalizeaza atunci cand construirea expertizelor interne este foarte costisitoare.
“Aceste industrii, inginerie si IT, care sunt cei mai mari achizitori se bazeaza pe o resursa umana inalt calificata, care produce o valoare adaugata crescuta, asa ca, in mod firesc, ce este in afara core business este externalizat. Cu toate acestea, cand compania depaseste un prag de peste 100.000 de angajati la nivel mondial, numarul de servicii externalizate scade, dar creste volumul”, a explicat Pantelimon.
Studiul ENSO este cu atat mai valoros incat arata nu doar strategiile de outsoucing de servicii ci si modul in care functioneaza economia Clujului, de la industriile mari angajatoare la companiile mici care furnizeaza servicii specifice.
Studiul a fost realizat folosind date statistice de pe Ministerul de Finante si Registrul Comertului culese, analizate si interpretate de specialistii ENSO si are la baza si o serie de interviuri calitative cu cele mai importante companii din Cluj si furnizorii lor de servicii. ENSO Business Services este un strat-up antreprenorial lansat la sfarsitul anului trecut de sase antreprenori din Cluj.

Din aceeasi categorie

24 Feb 11:28 | Sierra Quadrant: Multe firme nu sau adaptat la noua dinamica a economiei din 2025
21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA