Luni, 28 Aprilie 2025
RO EN

CRESTE plafonul garantiilor acordate prin schema de ajutor de stat IMM Invest Plus

Plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus pe perioada de valabilitate, respectiv pana la data de 31 decembrie 2023, va fi majorat pana la 24,3 miliarde de lei (aproximativ 4,925 miliarde de euro), de la 20,25 miliarde de lei, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.
Documentul prevede modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus si a componentelor acesteia - IMM Invest Romania, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation si Rural Invest.
"Ca urmare a interesului manifestat de catre intreprinderi pana la acest moment pentru accesarea Programului IMM Invest Plus, plafonul de garantii prevazut pentru acest program este utilizat intr-o mare masura. Intrucat interesul intreprinderilor de a accesa acest Program se manifesta in continuare ridicat, propunem majorarea plafonului de garantii aprobat si implicit majorarea bugetului ajutorului de stat acordat sub forma de grant", se arata in nota de fundamentare, potrivit Agerpres.
Astfel, va fi majorat plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul schemei de ajutor de stat pe perioada de valabilitate, respectiv pana la data de 31 decembrie 2023, de la 20.250.000.000 pana la 24.300.000.000 de lei, echivalentul in lei a aproximativ 4.925.230.000 de euro.
"Prin implementarea modificarilor propuse, se va asigura accesul la masurile de ajutor acordate in cadrul schemei de ajutor de stat pentru un numar estimativ de 4.500 beneficiari suplimentari, astfel ca se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar de maximum 31.208 de beneficiari", se arata in document. Pana in prezent puteau fi sustinuti prin aceasta schema 26.708 de beneficiari.
De asemenea, proiectul de act normativ prevede majorarea bugetului schemei de ajutor de stat sub forma de grant de la 2.881.679.000 lei la maximum 3.457.890.000 de lei, echivalentul in lei a aproximativ 695.753.000 de euro.
Potrivit sursei citate, stabilirea plafonului a avut in vedere estimarile administratorilor schemei de ajutor de stat, propunandu-se majorarea cu incadrarea in limita a 20%, astfel incat sa nu fie necesara notificarea si aprobarea modificarilor schemei de ajutor de stat de catre Comisia Europeana, avand in vedere perioada scurta ramasa pana la finalul anului 2023.
"Stabilirea bugetului pentru ajutorul de stat sub forma de grant a avut in vedere estimarile administratorilor schemei de ajutor de stat. Propunerea de suplimentare a plafonului total de garantare si a bugetului schemei de ajutor de stat asociate Programului IMM Invest Plus are in vedere faptul ca ajutoarele de stat pot fi acordate pana la data de 31 decembrie 2023, astfel ca, prin aprobarea masurilor propuse se va permite accesul la lichiditate pentru un numar mai mare de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei. Propunerea este justificata prin prisma gradului ridicat de concentrare a solicitarilor de garantare si a ritmului sustinut de consum al plafoanelor de garantare inregistrat intr-o perioada foarte scurta de la debutul etapei 2023 a programului", se mentioneaza in nota de fundamentare..
Suplimentarea plafonului total de garantare si a bugetului schemei de ajutor de stat este menita sa preintampine amplificarea efectelor crizei, intrucat sectorul companiilor nefinanciare s-ar putea confrunta cu o lipsa severa de lichiditate si ar beneficia de conditii de finantare insuficiente sau nu ar putea beneficia de o finantare adecvata pentru proiectele de investitii sau pentru capitalul de lucru necesar derularii activitatii curente.
De asemenea, masurile preconizate vizeaza si reglementarea unei situatii extraordinare generate de manifestarea la nivel global a efectelor generate de criza provocata de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, astfel ca sprijinirea companiilor nefinanciare are o importanta strategica pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca.
Potrivit documentului, plata dobanzilor aferente creditelor contractate sub plafonul crescut de garantii urmeaza sa fie efectuata in anul 2024, modalitatea de plata a acestora fiind trimestriala, respectiv dobanzile aferente lunilor octombrie-noiembrie-decembrie 2023 urmand a fi platite in luna ianuarie 2024.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA