Ce tari conduc in regiunea ECE?
Polonia ocupa, din nou, primul loc pe podium la ambele categorii - dupa numar companii (32,2% din totalul companiilor) dar si in clasamentul tarilor. Chiar daca pandemia a avut un impact asupra companiilor poloneze (161 de companii poloneze prezente in top, cu 2 mai putin decat anul trecut), afacerile din Polonia sunt cele mai mari din regiune, cu o cifra de afaceri medie de 1,6 miliarde de euro. Mai mult, veniturile agregate au scazut cu 0,1%, ajungand la 258,2 miliarde de euro in 2020, in timp ce profitul net a scazut cu 20,6%. Polonia este tara cea mai diversificata din punct de vedere economic din regiunea ECE, cel mai mare sector fiind minerale, chimicale, petrol, plastice si farmaceutice (cu o cifra de afaceri de 21,6%), reprezentand 16,8% din numarul total de companii. Locul al doilea este ocupat de Cehia cu 15,4% din totalul companiilor din regiune, respectiv 77 de companii cu o cifra de afaceri agregata de 102 miliarde de euro. Sectorul auto si transporturi este cel mai mare sector din aceasta tara, cu o cifra de afaceri agregata de 35,5 miliarde de euro (reprezentand 34,8% din total cifra de afaceri) si 24,7% din numarul total de companii. Locul trei este ocupat de Ungaria care detine 68 de companii in top (cu 5 mai putine decat anul trecut), respectiv 13,6% din total companii. Cifra de afaceri a companiilor maghiare a scazut usor cu 1,1%, insa pierderea profitului net a ajuns la 49,6%. Sectorul de varf este reprezentat de afacerile din domeniul auto si transporturi, care domina piata atat ca cifra de afaceri (22,7%), cat si dupa numarul de companii (23,5%). Primele 3 tari gazduiesc 61,2% din totalul companiilor din clasament.
Cele mai mari trei sectoare genereaza aproape 54% din veniturile totale
Cele mai mari trei sectoare, cunoscute din editiile precedente ale clasamentului, sunt in continuare lideri si genereaza aproape 54% din veniturile totale. In acest an, primul loc este ocupat de sectorul minerale, chimicale, petrol, plastice si farmaceutice, care a fost in mod traditional cel mai mare in Top 500 ECE de-a lungul timpului. In ciuda scaderii cifrei de afaceri, a devenit cel mai mare sector, cu un venit agregat de 133,9 miliarde de euro in 2020 si 89 de companii (17,8%) in top. Cu toate acestea, sectorul a inregistrat cea mai mare scadere a numarului de afaceri, -8 companii intr-un singur an. Companiile din acest sector au inregistrat o scadere mai mica a veniturilor de -16,6%, comparativ cu scaderea profitului net de -60,6%.
Sectorul auto si transporturi se afla pe locul doi cu 84 de companii (16,8%, cu 5 mai putine decat la editia anterioara). Veniturile acestor companii au scazut (-9,7%), in timp ce profitul net a scazut si mai puternic (-61,3%). Din cauza restrictiilor Covid-19 si, in special, a penuriei de semiconductori, vanzarea de vehicule noi a scazut cu 13,8% la nivel mondial, respectiv cu 20,2% in Europa. Totusi, sectorul auto ramane competitiv in regiunea ECE si se afla deja intr-o pozitie buna datorita investitiilor din anii precedenti. Pe locul trei se situeaza sectorul de comert nespecializat, reprezentat de 70 de companii (cu 3 mai putine decat in anul precedent). Polonia, cea mai mare piata de consum din regiunea ECE, detine cea mai mare cota (35,7%) si, de asemenea, cei mai mari jucatori: retailerii Jeronimo Martins Polska si Eurocash.
Potrivit lui Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrala si de Est, „cresterea in ECE a fost sustinuta de consumul gospodariilor, care a inceput sa revina in a doua jumatate a anului 2020 pe fondul situatiei mai bune a pietei muncii. Cresterea salariilor si deficitul de forta de munca au revenit prompt, exercitand presiune asupra marjelor. Astfel, cifra de afaceri a celor mai mari companii din industrie a crescut la 102 miliarde de euro (+9,6%; cea mai mare crestere dintre toate sectoarele), in timp ce companiile au reusit sa inregistreze si profituri nete mai mari, desi relativ modeste (+2,7%).”
Doi nou-intrati in top 10
Primele trei companii din clasamentul Top 500 ECE sunt cunoscute din editiile anterioare. PKN Orlen ramane neinvins pe primul loc, cu toate acestea, cifra de afaceri a scazut cu 23% in 2020, dupa o crestere de 1% in 2019. Cehia Skoda Auto ocupa locul 2, iar datorita cresterii cifrei de afaceri, iar Jeronimo Martins a urcat pe locul trei. Majoritatea companiilor din top 10 au inregistrat o cifra de afaceri mai mica in anul de criza 2020 comparativ cu anul precedent. Doar doua companii (Jeronimo Martins si PGE) au inregistrat venituri mai mari cu 10%, respectiv 22%.
Polonezii de la Also (angrosisti de calculatoare, electronice si software) s-au clasat pe locul 124, urcand 345 de locuri, datorita unei cresteri a cifrei de afaceri de 194%. Compania maghiara Apcom de pe locul 270) a urcat cu 204 locuri, iar Amazon Fulfillment (locul 250), operand noua depozite Amazon in Polonia, a generat venituri cu 64% mai mari fata de anul anterior urcand astfel 228 de pozitii in clasament. Cele mai mari companii au fost angajatori foarte importanti in regiune. Desi impactul pandemiei a adus o relaxare pe piata muncii, aceasta s-a dovedit a fi temporara. Inca o data se dovedeste dificil sa angajezi personal calificat in regiunea ECE. „Numarul total de personal a scazut usor cu 1,0% in 2020”, a declarat Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface ECE.