Sâmbătă, 22 Februarie 2025
RO EN

CCIFER: Investitiile franceze in Romania au ajuns la 9,7 miliarde euro in 2022

Franta este de 30 de ani un investitor strategic in Romania, iar valoarea investitiilor sale aici s-au ridicat la 9,7 miliarde de euro in 2022, adica aproape 10% din nivelul total al investitiilor straine directe, a declarat luni Julien Munch, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Frantei in Romania (CCIFER).
"Franta este de 30 de ani un investitor strategic in Romania. In 2022, valoarea investitiilor franceze in Romania a fost de 9,7 miliarde de euro, adica aproape 10% din nivelul total de investitii straine directe. Investitiile franceze au contribuit la dezvoltarea unor domenii strategice pentru Romania, precum: energia, agricultura, industria automobilului, marea distributie alimentara, aviatia, finantele si bancile, constructiile navale, digitalizarea si tehnologiile inalte, telecomunicatiile, materialele de constructii si sanatatea. Schimburile comerciale au crescut cu peste 26,4%, pana la 277,4 miliarde de euro in 2022. Cred ca pot sa spun ca investitorii francezi contribuie in Romania la crearea de valoare adaugata, in colaborare cu companiile romanesti. Ei apreciaza spiritul antreprenorial si de inovare al acestei tari. Sunt sensibili la stabilitatea legala si la predictibilitatea mediului economic, gratie normelor europene si regulilor pietei libere, precum si gratie stabilitatii politice", a mentionat Julien Munch, la deschiderea Forumului de afaceri "Impreuna, pentru o Europa mai puternica, mai verde si mai sigura".
Presedintele CCIFER a subliniat ca investitiile franceze in Romania au creat locuri de munca stabile, care contribuie la imbunatatirea calitatii vietii si la implinirea unei cariere profesionale pentru multi cetateni romani.
El a precizat ca mai mult de 125.000 de persoane sunt angajate in companii cu capital francez si toate participa astazi la transformarea structurala a tarii. La aceasta se adauga locurile de munca asociate in cadrul intreprinderilor si producatorilor romani, furnizori si parteneri ai acestor firme franceze.
Potrivit acestuia, companiile din comunitatea franco-romana cauta o viziune de viitor, cu pragmatism si constiinta europeana, in contextul crizelor suprapuse cu care se confrunta Europa si cetatenii sai in ultimii ani: criza sanitara, razboiul din Ucraina, criza climatica, tensiunile economice si inflationiste.
"Ceea ce cautam este o viziune despre viitor. Avem cu totii in minte crizele suprapuse care ne-au marcat profund viata in ultimii ani: criza sanitara, razboiul din Ucraina, criza climatica sau chiar tensiunile economice si inflationiste. Calitatea vietii cetatenilor, competitivitatea companiilor, stabilitatea si securitatea tarilor europene, precum si valorile democratice au fost puse la incercare de aceste crize si o vor fi in continuare. Statele membre ale Uniunii Europene, printre care Romania si Franta, au construit impreuna cu institutiile europene strategii pentru a gestiona aceste crize. Sunt transformari profunde prin care Uniunea Europeana a inceput sa treaca", a adaugat presedintele Julien Munch.
Presedintele CCIFER a punctat de asemenea importanta colaborarii si a parteneriatului, pentru a putea asigura dezvoltarea economica si sociala a unei tari, pe termen lung.
"A fi impreuna inseamna capacitatea de a aduce la un loc, intr-o dinamica comuna, actorii publici si privati care determina dezvoltarea economica si sociala de durata a unei tari. Invingerea crizelor, transformarea dificultatilor in oportunitati si participarea la crearea de valoare in economiile noastre - asta este ceea ce reprezinta forta comunitatii franco-romane de afaceri: faptul ca muncim si construim impreuna", a mai spus Julien Munch.
In opinia sa, "intr-o lume atat de interconectata cum este cea din ziua de azi", cresterea economica a unei tari nu se poate face decat in parteneriat.
"Impreuna - asta inseamna ca nu este vorba de o intreprindere franceza sau o intreprindere romaneasca, nu sunt decat companii profund implicate in economia si dezvoltarea tarii. Faptul ca printre membrii CCIFER, avem sansa sa numaram zeci de firme romanesti este o dovada in plus, daca mai era nevoie, a calitatii schimburilor din cadrul acestei comunitati de afaceri franco-romane", a punctat Julien Munch.
Fondata in anul 1996, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania (CCIFER) este o comunitate de afaceri bazata pe savoir-faire-ul francez. Este un lider angajat in dezvoltarea durabila a persoanelor, comunitatilor, a companiilor si a Romaniei. CCIFER reuneste peste 550 de companii cu capital francez, dar si autohton. Companiile membre sunt investitori strategici si lideri in diverse sectoare de activitate ale economiei locale. De asemenea, CCIFER este un actor angajat in orientarea profesionala a tinerilor si insertia acestora intr-un parcurs de cariera, deruland programe de educatie si facilitand recrutarea si dezvoltarea talentelor. Partener solid pentru dialogul public-privat, CCIFER exprima o pozitie comuna a investitorilor francezi in Romania, alaturi de alte organizatii de profil. Pentru informatii suplimentare, click aici!

Din aceeasi categorie

21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
29 Ian 13:51 | KeysFin: Numarul de insolvente, suspendari si radieri de companii a crescut in 2024
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA