Marți, 29 Aprilie 2025
RO EN

CCE: UE aloca fonduri pe baza unor date pe care Eurostat nu le poate verifica

Fonduri in valoare de sute de miliarde de euro sunt alocate de Uniunea Europeana pe baza unor date furnizate de guvernele statelor membre UE, date pe care Oficiul european de statistica Eurostat nu le poate verifica, se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene publicat marti.
Auditorii dau o nota de trecere Comisiei cu privire la statisticile europene dar avertizeaza totusi cu privire la o serie de deficiente. Statisticile europene ar trebui sa fie mai utile pentru utilizatorii lor si mai bine adaptate la nevoile acestora. Parti interesate precum mediul academic si comunitatea de cercetare in ansamblu ar trebui sa fie consultate in mod corespunzator cu privire la planurile si la prioritatile legate de statisticile europene. In plus, exista lacune la nivelul datelor in domenii statistice importante precum forta de munca, intreprinderile si sanatatea.
Intre 2013 si 2020, aproape o jumatate de miliard de euro din banii contribuabililor au fost cheltuiti din bugetul UE pentru producerea statisticilor europene. Auditorii au verificat daca Comisia luase masuri pentru a asigura un nivel ridicat de calitate si au examinat in profunzime domeniul fortei de munca, pe cel al intreprinderilor si pe cel al sanatatii.
"Productia de statistici nu este un scop in sine. Statisticile sunt un bun public si trebuie sa fie generate tinand seama, in primul rand, de utilizatori. Intr-o epoca a dezinformarii si a crizelor in serie, este extrem de important ca statisticile europene oficiale sa fie de o calitate ridicata, sa raspunda nevoilor utilizatorilor si sa exploreze cai inovatoare de productie ", a declarat doamna Ildiko Gall-Pelcz, membra Curtii care a condus acest audit.
Eurostat, oficiul de statistica al UE legat direct de Comisie, consulta utilizatorii pentru a identifica ce nevoi ar trebui sa abordeze in activitatea sa viitoare. Cu toate acestea, auditorii au constatat ca principalul organism reprezentativ al utilizatorilor de statistici - Comitetul consultativ european pentru statistica - nu reusise sa reprezinte toti utilizatorii intr-un mod echilibrat si eficace. Auditorii considera ca acest organism ar trebui sa fie mai inclusiv pentru a asigura un punct de vedere colectiv. In prezent, societatea civila, ONG-urile care reprezinta grupuri vulnerabile si organizatiile internationale nu sunt deloc implicate.
Totodata, auditorii au identificat lacune in statisticile privind sanatatea, care raman incomplete deoarece unele sunt facultative si nu toate statele membre transmit catre Eurostat toate datele convenite. De asemenea, Eurostat se confrunta cu dificultati in a obtine datele necesare de la unele state membre in domenii precum intreprinderile. In consecinta, acesta aplica incorect definitia intreprinderilor mici si mijlocii.
O alta lacuna subliniata de auditori priveste faptul ca Eurostat nu are competente de verificare in anumite domenii. De exemplu, acesta nu are dreptul de a verifica datele statelor membre privind forta de munca si populatia si, prin urmare, nu le poate verifica fiabilitatea. Aceste statistici stau la baza diferitelor contributii din partea UE, inclusiv a finantarii pentru redresare in urma pandemiei. Exista astfel riscul ca alocarea fondurilor sa se faca pe baza unor date care nu sunt exacte.
Actualitatea statisticilor reprezinta o alta preocupare, in special in domeniul sanatatii si in cel al intreprinderilor. Lasand la o parte faptul ca statele membre pot transmite unele date catre Eurostat chiar si dupa doi ani de la momentul de referinta, ceea ce le reduce deja beneficiile pentru utilizatori, s-a observat ca, in unele cazuri, datele au fost comunicate de statele membre fie cu mult dupa termenul-limita, fie numai partial sau chiar deloc. De asemenea, sistemul statistic european nu este suficient de flexibil pentru a reactiona rapid cu noi seturi de date atunci cand apar nevoi noi. Acest lucru a devenit evident in contextul pandemiei de COVID-19, cand a fost necesar sa se gaseasca metode alternative de calculare a ratei mortalitatii.
Auditorii au constatat ca finantarea pentru statisticile europene nu era asigurata in mod corespunzator si nu acorda suficienta prioritate proiectelor inovatoare. Acestia atrag de asemenea atentia asupra accesului la statistici inainte de publicare acordat de Eurostat pentru anumite grupuri de utilizatori. Aceasta practica implica riscul ca cei care beneficiaza de acces anticipat sa obtina profituri economice. Optiunea de acces anterior publicarii ar putea da nastere unor oportunitati de beneficiu economic care risca sa denatureze in mod grav pietele. Comisia ar trebui sa isi reconsidere practica actuala in materie.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA