Marți, 25 Februarie 2025
RO EN

CC: Amenzile aplicate nu mai pot fi reduse de prevederile altor legi, conform ICCJ

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca toate firmele sanctionate pentru fapte anticoncurentiale, in baza Legii Concurentei, nu beneficiaza de reducerile majore prevazute de Legea privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale (nr. 203/2018).
Conform legii privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale, se ”poate achita jumatate din minimul amenzii prevazute de lege si in acele situatii in care actul normativ de stabilire a contraventiilor nu prevedea expres aceasta posibilitate”.
In acelasi timp, Legea Concurentei (21/1996) prevede ca amenda minima, care poate fi aplicata pentru o fapta anticoncurentiala este de 0,5% din cifra de afaceri.
”Daca s-ar aplica aceasta regula, de a achita jumatate din minim, am ajunge in situatia in care o companie care a fost sanctionata cu 10 % din cifra de afaceri pentru o incalcare grava a legii, cum este participarea la un cartel sau abuzul de pozitie dominanta, ar plati o amenda de 0,25%, deci de 40 de ori mai mica. In acest fel, activitatea noastra de sanctionare si corectare a comportamentului ilicit ar fi total ineficienta si golita de continut, incalcanduse legislatia europeana in domeniu pe care avem obligatia de a o respecta in calitate de stat membru” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Ca urmare, Consiliul Concurentei a solicitat ICCJ sa stabileasca daca aceasta prevedere se aplica si in situatia sanctiunilor date de autoritate, de exemplu in cazul companiei Happy Tour SRL care a fost amendata cu 111.506 euro pentru coordonarea comportamentului pe piata comercializarii produselor turistice.
Judecatorii ICCJ au hotarat ca dispozitiile privind achitarea a jumatate din amenda minima, prevazute de Legea privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale, nu sunt aplicabile in ceea ce priveste sanctiunile contraventionale aplicate prin decizii ale Consiliului Concurentei. Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie este obligatorie si se aplica tuturor cazurilor.

Din aceeasi categorie

24 Feb 11:28 | Sierra Quadrant: Multe firme nu sau adaptat la noua dinamica a economiei din 2025
21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA