Duminică, 27 Iulie 2025
RO EN

BCE investigheaza portofoliile de credite imobiliare comerciale ale bancilor

Banca Centrala Europeana (BCE) a cerut evaluatorilor imobiliari sa explice metodologiile pe care le utilizeaza, in conditiile in care se inmultesc ingrijorarile ca bancile din regiune au fost mult prea lente in a deprecia valoarea creditelor imobiliare comerciale din bilanturile lor, transmite Bloomberg.
Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, care au dorit sa isi pastreze anonimatul, schimburile de informatii din ultimele luni fac parte dintr-un efort mai amplu al BCE de a identifica potentialele lovituri la adresa bancilor. Chiar daca bancile si-au constituit provizioane pentru posibilele pierderi suferite de pe urma portofoliilor de credite imobiliare comerciale, este posibil ca bancile sa sufere noi pierderi daca se va dovedi ca evaluarile atribuite acestor portofolii sunt invechite, sustin sursele.
Unele banci s-au indreptat spre acordarea de imprumuturi pentru active imobiliare comerciale in ultimul deceniu pentru a-si creste veniturile, in conditiile in care dobanzile negative le-au erodat profitabilitatea. Insa, aceasta clasa de active a fost afectata de extinderea muncii de acasa si cumparaturile online in timpul pandemiei, iar majorarile rapide ale dobanzilor in ultimul an au diminuat si mai mult cererea pentru activele imobiliare comerciale. Preturile s-au prabusit deja in SUA si Marea Britanie si au inceput sa scada pe pietele din zona euro, inclusiv in Germania.
"Fragilitatile din sectorul imobiliarelor comerciale sunt o sursa mare de riscuri pentru sectorul financiar", a subliniat Fondul Monetar International intr-un raport publicat marti.
CBRE Group Inc., Jones Lang LaSalle Inc. si Cushman & Wakefield Plc se numara printre cei mai mari furnizori de evaluari imobiliare in Europa. In mod frecvent, evaluatorii tin cont de recentele tranzactii comparabile atunci cand evalueaza proprietatile, insa lipsa tranzactiilor face mai dificila stabilirea valorii. Motivul este acela ca vanzatorii sunt reticenti in a accepta preturi care sunt semnificativ mai mici decat valorile contabile.
BCE a informat in 2022 ca inspectiile sale in randul bancilor au scos la lumina faptul ca valoarea garantiilor "este un unghi mort pentru multe banci", in conditiile in care unele firme nu au reactualizat rapoartele de evaluare. In unele cazuri bancile au acceptat evaluarile oferite de clienti in loc sa solicite o evaluare independenta. Pentru informatii suplimentare, click aici!

Din aceeasi categorie

16 Iul 13:27 | AVOCAT: Dezvoltatorii imobiliari iau masuri drastice in lupta cu TVA
14 Iul 11:33 | Allianz Trade: Cum gestioneaza companiile europene si americane razboiul comercial
11 Iul 12:36 | Restituirea unor sume platite la Fondul de Tranzitie Energetica, o corectare ratata
11 Iul 12:55 | Tranzactii de 2,7 miliarde euro pe piata de M&A din Romania, in primul semestru
09 Iul 16:53 | Reglementare a concesionarii terenurilor pentru productia de energie regenerabila
04 Iul 13:38 | Singura certitudine in economia din 2025 este ca nicio firma nu va rezista singura
03 Iul 12:01 | NAI: 4 efecte contrare ale majorarii TVA, care duc la scaderea incasarilor bugetare
27 Iun 11:46 | ANALIZA: La fiecare 1 milion de euro profit al firmelor, statul ia 300.000 de euro
26 Iun 11:00 | HIDROSERV iese din insolventa si se pregateste pentru noi perspective de crestere
25 Iun 16:49 | CC Tax: Se impune o discutie serioasa asupra eficientei si bunei-credinte a ANAF
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA