Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

ATRADIUS: 49% dintre vanzarile intre companii sunt afectate de intarzieri de plata

Aproape jumatate dintre vanzarile intre companiile din Romania sunt afectate de intarzierile de plata iar industriile constructiilor si farmaceutica se confrunta cu datorii neperformante, arata un barometru realizat de o companie care furnizeaza servicii de asigurare a creditelor comerciale.
"Studiul Atradius observa ca, in Romania, mediul de tranzactionare este unul relativ stabil, in care circa 60% dintre companii nu raporteaza nicio schimbare semnificativa in comportamentul de plata al clientilor B2B in ultimele 12 luni. Cu toate acestea, 49% din toate vanzarile intre companiile din Romania sunt afectate de intarzierile de plata, desi in general, datoriile neperformante sunt constante, reprezentand 5% din toate vanzarile B2B pe credit. Sondajul nostru indica si faptul ca Industriile constructiilor si farmaceutica se confrunta cu datorii neperformante, in timp ce companiile din sectorul metalurgic sunt cel mai putin afectate", a explicat Alexandra Mehedintu, Country Manager Romania, Atradius Credito y Caucion S.A. de Seguros y Reaseguros.
Barometrului Atradius privind Practicile de Plata a fost realizat pe 1.719 companii din Europa Centrala si de Est, in prima parte a acestui an (final T1 - inceput de T2), esantionul din Romania fiind de 216 companii.
Conform acestui studiu, in tara noastra aproximativ 47% din vanzari sunt tranzactionate pe credit, un nivel similar cu cel inregistrat in anul anterior. Dintre companiile chestionate, cele din sectorul metalurgic sunt cel mai probabil sa foloseasca o strategie de vanzare B2B pe credit, cu scopul de a mentine un avantaj competitiv. Acestea ofera, de asemenea, si cele mai indulgente termene de plata clientilor comerciali din toate sectoarele implicate. In opozitie, industria constructiilor este cel mai putin inclinata sa tranzactioneze pe credit cu clientii B2B.
In general, termenele de plata extinse clientilor B2B de catre companiile romanesti au ramas constante fata de anul trecut, la o medie de doua luni de la facturare, mai arata studiul citat. In plus, pe fondul preocuparilor legate de datorii neincasate, o treime dintre companiile romanesti raspund la platile intarziate prin amanarea planurilor de investitii, in timp ce 30% amana platile catre furnizori.
La nivelul Europei Centrale si de Est, aproape 60% dintre companii se asteapta la o crestere a insolventelor in anul urmator, in special in Romania si Republica Ceha.
"In ceea ce priveste tara noastra, aceasta perspectiva este sustinuta de datele publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), care indica o crestere in primul trimestru din 2024 fata de aceeasi perioada a anului anterior, cu aproape 9,7% a numarului firmelor si PFA-urilor intrate in insolventa. In peisajul economic volatil actual, intarzierea platilor poate destabiliza serios fluxul de numerar al unei companii si poate amplifica riscurile financiare".
Platile intarziate afecteaza in prezent in medie doua din trei vanzari facturate intre firme in randul companiilor din Europa Centrala si de Est, in timp ce datoriile neincasate au crescut pana la 8% din toate vanzarile B2B.
Studiul Atradius arata ca Slovenia si Republica Ceha sunt cele mai grav afectate de datoriile neincasate, iar in ceea priveste sectoarele evaluate, constructiile, metalurgia si transportul-auto sufera cel mai mult. In acelasi timp, se remarca faptul ca termenele de plata mai flexibile sunt cel mai frecvent intalnite in Romania si Ungaria si in sectoarele agri-food si metalurgie.
Atradius Payment Practices Barometer (Barometrul Practicilor de Plata) este o evaluare anuala a practicilor internationale de plata corporativa.
In 2024, in Romania au fost consultate 216 companii, mici, medii si mari, din sectoarele farmaceutic, constructii si metalurgie, acoperind zona de productie (manufacturare, comert en-gros, retail/distributie si servicii).
Grupul Atradius este un lider mondial in furnizarea de servicii de asigurare a creditelor comerciale, garantii si servicii de colectare la nivel mondial, fiind prezent prin intermediul a 160 de birouri in peste 50 de tari.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA