Duminică, 23 Februarie 2025
RO EN

ARB: Bancile romanesti pot sa emita obligatiuni garantate, pentru dezvoltare

Masurile adoptate in perioada de criza, cand finantarea in plan international a inceput sa fie mai greu de obtinut, au fost concentrate si cadentate de asemenea maniera incat sa permita bancilor sa atraga in portofoliu resurse financiare la costuri optime, inclusiv prin lichidizarea portofoliilor de credite ipotecare.
Una dintre solutiile adoptate pe pietele financiare a fost emiterea de obligatiuni garantate (covered bonds), prin care banca urmarea sa isi diversifice sursele de finantare si sa atraga noi fonduri pentru dezvoltarea si extinderea activitatilor sale.
Obligatiunea garantata este un titlu de creanta care este emis de un emitent, in conformitate cu dispozitiile Legii 233/2022 si ale reglementarilor emise de Banca Nationala a Romaniei in aplicarea acesteia, si care este garantat prin active de acoperire la care investitorii in obligatiuni garantate pot recurge in mod direct in calitate de creditori beneficiari de o cauza de preferinta. Obligatiunile sunt listate, urmand a fi tranzactionate pe pietele de capital autorizate.
Obligatiunile garantate cu creante au in general un rating de credit mai bun decat alte tipuri de titluri. Introducerea de obligatiuni garantate cu creante imobiliare permite institutiilor de credit sa atraga resurse financiare la un cost mai scazut decat prin alte instrumente, ceea ce conduce la diminuarea costurilor creditarii ipotecare pentru consumatori. Riscul este mai redus pentru investitori decat la emisiunile de bonduri fara garantii, iar investitorii pot include in lista Romania si directiona fonduri pe zona obligatiunilor ipotecare.
Emisiunile de obligatiuni garantate cu creante imobiliare contribuie la extinderea maturitatii pasivelor, permitand bancilor echilibrarea adecvata a portofoliului de active cu maturitati lungi si ofera stabilitate surselor de finantare, deci implicit duc la cresterea predictibilitatii pofilelor de maturitate.
Incepand cu anul 2010, Asociatia Romana a Bancilor a efectuat demersuri astfel incat cadrul legislativ si institutional sa permita emiterea de obligatiuni ipotecare, atragand astfel resurse cu maturitati mai lungi.
Astfel, legea privind emisiunile de obligatiuni ipotecare, ce inlocuieste Legea 32/2006 si care permite lansarea acestora, a intrat in vigoare in luna martie 2016 si a suferit mai multe modificari si completari.
Prin lansarea in 2019 a primului program de obligatiuni garantate de catre o banca autohtona, Romania a deschis un nou capitol in dezvoltarea pietei financiare locale si s-a aliniat statelor din regiune care deruleaza deja astfel de operatiuni.

Din aceeasi categorie

21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
29 Ian 13:51 | KeysFin: Numarul de insolvente, suspendari si radieri de companii a crescut in 2024
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA