Marți, 25 Februarie 2025
RO EN

ANAP va interzice participarea la licitatii a unor firme din spatiul extra-comunitar

Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) a publicat in consultare un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care va interzice agentilor economici din spatiul extra-comunitar sa participe la licitatii pentru executia de lucrari, servicii si achizitii in Romania. Nu vor fi excluse, insa, companii din tari care nu sunt membre ale UE, dar care sunt semnatare ale unor acorduri internationale prin care UE este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice si in cadrul domeniului de aplicare, cum sunt Acordul privind Achizitiile Publice sau acordul Organizatiei Mondiale a Comertului.
OUG propune, astfel, modificarea si completarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice, in contextul in care in ultimii ani s-a constatat o crestere a numarului de ofertanti din spatiul extra-comunitar, la procedurile de achizitii publice, care ofera garantii reduse cu privire la respectarea cerintelor de calitate si a celor referitoare la protectia mediului, dezvoltarea durabila, conditiile de munca si protectie sociala si a politici concurentiale.
Astfel, in definitia operatorului economic care poate participa la licitatii se fac precizari legate de spatiul de provenienta al acestuia.
La articolul 3 alineatul (1), litera jj) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„jj) operator economic - orice persoana fizica sau juridica, de drept public ori de drept privat, sau grup ori asociere de astfel de persoane, inclusiv orice asociere temporara formata intre doua ori mai multe dintre aceste entitati, care ofera in mod licit pe piata executarea de lucrari, furnizarea de produse ori prestarea de servicii, si care este/ sunt stabilita/ stabilite in:
i) un stat membru al Uniunii Europene;
ii) un stat membru al Spatiului Economic European (SEE);
iii) tari terte care au semnat si ratificat Acordul privind Achizitiile Publice (AAP), in masura in care contractul public atribuit este acoperit de anexele 1, 2, 4 si 5 si de notele generale referitoare la Anexa I a Uniunii la acordul respectiv;
iv) tari terte care se afla in proces de aderare la Uniunea Europeana;
v) tari terte care nu intra sub incidenta lit. iii), dar care sunt semnatare ale altor acorduri internationale prin care UE este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice si in cadrul domeniului de aplicare".
Pentru a consulta proiectul de OUG, click aici!
Documentul se afla inca in consultare publica si urmeaza a fi supus aprobarii Guvernului intr-o sedinta viitoare a acestuia.
Intr-o conferinta de presa ce a avut loc la finalul sedintei de Guvern din 17 martie 2021, Catalin Drula, ministrul Transporturilor, a subliniat ca vor fi acceptate la licitatii doar firmele care provin din tari care au un cadru legislativ si normativ similar cu cel al Uniunii Europene si care indeplinesc normele de mediu, drepturile omului si drepturile salariale ale angajatilor. Ministrul a precizat a punctat ca vor exista si firme care nu sunt membre ale UE, precum Statele Unite, Japonia, Canada, Republica Moldova, Armenia, dar care au semnat acordul Organizatiei Mondiale a Comertului si carora li se va permite accesul la licitatiile privind lucrarile publice. China ar urma, astfel, sa fie exclusa de la licitatiile viitoare, insa Turcia nu, deoarece este inclusa intre acele state in curs de aderare la Uniunea Europeana, care sunt state de unde operatorii economici sunt acceptati.
OUG nu se va aplica in cazul contractelor aflate deja in derulare.

Din aceeasi categorie

21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
29 Ian 13:51 | KeysFin: Numarul de insolvente, suspendari si radieri de companii a crescut in 2024
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA