Sâmbătă, 22 Februarie 2025
RO EN

AmCham: Taxa pe cifra de afaceri va fi acoperita prin taierea investitiilor firmelor

In baza semnalelor primite de la companii si a analizelor facute, AmCham Romania atrage atentia ca taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra economiei romanesti, din multiple motive:
1. Pentru companii, o astfel de taxa este o taxa pe investitii, nu pe cifra de afaceri, care va fi acoperita prin taierea investitiilor. Desi companiile membre AmCham Romania au inceput anul optimiste, cu planuri de extindere si investitii atat pe termen scurt, cat si mediu, diversele ipoteze de lucru vehiculate in spatiul public, lipsa de transparenta si dialog structurat pe masuri concrete avute in vedere, genereaza impredictibilitate pentru investitorii romani si straini deopotriva. Planurile de investitii sunt momentan sistate-amanate.
2. Dincolo de impactul la nivelul fiecarei afaceri, noua taxa va reduce potentialul Romaniei de a atrage noi investitii de amploare, cu valoare adaugata mare si afecteaza oportunitatea Romaniei de a deveni un hub regional pentru localizarea companiilor interesate sa participe la reconstructia Ucrainei.
3. Preluarea unor masuri fiscale aplicate in alte jurisdictii trebuie sa tina cont si de nivelul de digitalizare si de capacitatea de colectare a administratiei. In lipsa unei performante la aceste capitole, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care platesc deja, nu face decat sa creasca dezechilibrele, concurenta neloiala si frustrarea in randul bunilor platnici. Reiteram apelul nostru pentru modernizarea si digitalizarea administratiei fiscale si pentru inchiderea tuturor cailor de abuz permise de legislatia actuala.
4. Pe langa investitii, sever afectate de o eventuala taxa pe cifra de afaceri vor fi si exporturile, capitol la care oricum Romania inregistreaza dezechilibre majore si in adancire.
5. Totodata, start-up-urile cu care ne mandrim ca tara si pe care le vedem si ni le dorim sa fie viitorii unicorni globali, vor fi printre cele mai afectate de o taxa pe cifra de afaceri, subminandu-li-se puterea de capitalizare si eforturile de internationalizare.
6. Nu in cele din urma, desi conceptual este o taxa aplicata companiilor, taxa pe cifra de afaceri va afecta inevitabil si consumatorii finali prin scaderea puterii de cumparare si cresterea inflatiei.
In analiza impactului unei companii in Romania si in orice tara, trebuie avuta in vedere intreaga amprenta fiscala, adica suma tuturor taxelor si impozitelor fiscale si parafiscale platite, nu doar impozitul pe profit care este doar o parte din poveste.
AmCham Romania subliniaza nevoia ca orice masuri de politica fiscal-bugetara sa asigure un echilibru intre obiectivele de atingere a tintelor bugetare, echitate si asigurarea unui climat investitional predictibil, transparent si competitiv.
In numele celor peste 540 de membri, companii americane, internationale si romanesti, urmarim cu atentie dezbaterile pe marginea schimbarilor de politica fiscala si ramanem deschisi pentru un dialog de substanta pentru a transmite decidentilor impactul masurilor preconizate asupra economiei reale.

Din aceeasi categorie

20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
29 Ian 13:51 | KeysFin: Numarul de insolvente, suspendari si radieri de companii a crescut in 2024
28 Ian 10:07 | UNSAR: 29% din locuintele din Bucuresti si Ilfov sunt asigurate cu polita facultativa
28 Ian 10:03 | Deloitte a asistat IMO Property Investments Bucuresti in vanzarea catre Grupul APS
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA