Luni, 24 Februarie 2025
RO EN

AmCham solicita renuntarea la intentiile de a mai introduce o taxa de solidaritate

Camera de Comert Americana in Romania transmite ingrijorarea comunitatii de afaceri pe care o reprezinta cu privire la intentia coalitiei de guvernare a creste povara fiscala pentru companiile mari din Romania, intr-un moment in care climatul investitional si de afaceri este deja grevat de multiple crize.
Dupa o perioada de criza politica prelungita in care increderea companiilor in mediul investitional din Romania s-a prabusit, suprapusa cu o perioada de varf a crizei Covid, cresterea preturilor la energie, agravarea tensiunilor din piata fortei de munca, aceste vesti cu privire la taxe noi nu fac decat sa creasca riscurile de reorientare a planurilor de investitii si extindere.
Lipsa de predictibilitate si adancirea instabilitatii prin masuri intempestive descurajeaza investitiile si intentiile companiilor pentru piata din Romania, impactul negativ pe termen mediu si lung depasind castigul pe termen scurt.
Comunitatea de afaceri nu contesta nevoia de finantare de la bugetul de stat pentru sisteme critice sau categorii vulnerabile, ci maniera aleasa de adopta de pe o zi pe alta masuri fiscale nefundamentate, contrar bunelor practici de a integra orice astfel de masuri intr-o strategie pe termen mediu si lung care sa urmareasca intotdeauna beneficiul economiei in ansamblu.
Importul de masuri aplicate razlet in alte tari nu garanteaza aplicabilitatea si adecvarea acestora pentru economia Romaniei.
Practica de a transfera presiunea bugetara catre mediul privat peste noapte, fara preaviz, fara consultari prealabile, fara o foaie de parcurs, fara un studiu de impact real, fara o analiza a compatibilitatii ii cu legislatia europeana s-a dovedit de fiecare data contraproductiva. Asa cum s-a intamplat si in trecut, masurile luate peste noapte au dus pe termen mediu la pierderi la bugetul de stat, contrar calculelor pe hartie care aratau cresteri de venituri.
Cresterea cheltuielilor bugetare fara reforme in zona administratiei publice, a eficientizarii sistemului fiscal prin digitalizare si profesionalizare, cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare, nu este o dovada de responsabilitate pentru societate, ci doar un transfer al poverii catre sectorul privat, cel care produce valoare in economie.
AmCham Romania face apel la renuntarea la aceasta masura si la orientarea agendei guvernamentale catre politici sustenabile, responsabile, care sa contribuie la consolidarea rating-ului investitional si la atragerea de investitii.
AmCham Romania reitereaza nevoia unui dialog si parteneriat onest si constructiv intre mediul public si cel privat, si exprima disponibilitatea si angajamentul de a participa la consultari reale transparente si de substanta pe marginea politicii fiscale a Romaniei.

Din aceeasi categorie

21 Feb 10:15 | Vanzarea afacerii catre mai multi cumparatori: gestionarea eficienta a transferului
21 Feb 10:26 | MAZARS: Romania ramane pe locul 3 in topul destinatiilor preferate pentru investitii
20 Feb 13:06 | Somatia fiscala ANAF si riscul de 6 ani de inchisoare: justitie fiscala sau abuz?
20 Feb 11:56 | Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe constructiilor de locuinte
20 Feb 06:25 | ASEMER: Pe piata rezidentiala din Romania, va prima aspectul credibilitatii
17 Feb 15:47 | AHK: Schimburile comerciale romano-germane au depasit 42 miliarde euro anul trecut
12 Feb 11:57 | BEI: Companiile iau masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera
03 Feb 13:53 | CITR: Nordis Management in insolventa - stadiul procedurii si scenarii de redresare
03 Feb 11:17 | Clifford Chance Badea si-a extins echipa datorita cresterii activitatii in energie
29 Ian 13:51 | KeysFin: Numarul de insolvente, suspendari si radieri de companii a crescut in 2024
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA