Vineri, 25 Iulie 2025
RO EN

AHK: Managerii de companii considera ca perspectivele economice s-au deteriorat

60 de companii, majoritatea din industrie si constructii, si-au exprimat opiniile cu privire la situatia actuala a afacerilor lor, la evolutia economica din Romania, la intentiile de investitii si la competitivitate. De asemenea, sondajul evalueaza principalii factori ce definesc Romania ca amplasament investitional.
Pentru majoritatea respondentilor, situatia actuala a propriilor afacerilor ramane neschimbata, iar 43,1% privesc optimist catre urmatoarele 12 luni. Totusi, asteptarile economice s-au deteriorat. Doar 12% dintre companiile intervievate considera ca situatia economica se va imbunatati in urmatorul an, in timp ce 44,8% cred ca va ramane neschimbata, iar 43,1% estimeaza ca situatia economica se va inrautati.
Disponibilitatea pentru investitii s-a redus in comparatie cu sondajul din primavara. Multe companii intentioneaza sa-si reduca cheltuielile (24,1%), iar peste 10% declara ca nu vor face investitii deloc. Intentiile de angajare s-au redus vizibil, un sfert dintre respondenti anticipand o scadere a numarului de angajati in urmatoarele 12 luni.

Cresterea costurilor si cererea scazuta afecteaza companiile
Principalele riscuri pentru evolutia economica, identificate de companiile germane din Romania sunt: cresterea costurilor cu forta de munca (32%), conditiile-cadru politico-economice (31%) si cererea scazuta pentru produse si servicii (31%).
Sondajul arata ca majorarea costurilor reprezinta o provocare majora pentru companii. Cresterea semnificativa a costurilor cu forta de munca si a preturilor la materii prime pune presiune pe competitivitate. "Epoca in care Romania era considerata o locatie low-cost a apus demult. Companiile se confrunta acum cu cresteri semnificative ale costurilor salariale – salariul minim brut a crescut de la 2.230 lei in 2021 la 3.700 lei in 2024 – si cu preturi mai mari la materii prime , ceea ce le afecteaza considerabil competitivitatea. Companiile trebuie sa dezvolte noi strategii pentru a avea succes pe o piata tot mai exigenta”, explica Sebastian Metz, director general al AHK Romania.
Cererea scazuta este o alta problema majora: diminuarea cererii clientilor, in special in Europa de Vest, reduce asteptarile de crestere economica si venituri. La aceasta se adauga incertitudinea privind politicile economice viitoare. „Un cadru economic previzibil este esential pentru ca firmele sa investeasca si sa poata planifica pe termen lung”, subliniaza Metz, mai ales in contextul alegerilor prezidentiale si parlamentare din Romania. „Dupa alegeri, este crucial sa se recastige increderea companiilor in conditii stabile de afaceri.”

Costurile afecteaza competitivitatea
Aproape o treime (29%) dintre companiile intervievate isi evalueaza competitivitatea ca fiind "negativa”, 21% o considera „pozitiva”, iar 50% o percep „neutra”.
Principalii factori care influenteaza competitivitatea, conform companiilor, sunt programele guvernamentale de sprijin, cerintele de sustenabilitate si structura costurilor. Programele de sprijin sunt percepute ca avand un impact pozitiv asupra competitivitatii. In schimb, cerintele de sustenabilitate (ESG) genereaza un impact mixt. Acestea pot oferi avantaje competitive pentru companiile care le implementeaza eficient, dar devin o povara pentru cele care sunt coplesite de cerintele birocratice si de costuri, mai ales IMM-urile. Cresterea costurilor este un factor decisiv care afecteaza negativ competitivitatea. „Salutam politica de sprijin guvernamental din Romania, deoarece companiile au nevoie, mai ales in aceste vremuri dificile, de masuri tintite pentru a-si imbunatati competitivitatea. In contextul ajustarii costisitoare la cerintele de sustenabilitate, IMM-urile, in special, au nevoie de sprijin,” concluzioneaza Metz.

Din aceeasi categorie

16 Iul 13:27 | AVOCAT: Dezvoltatorii imobiliari iau masuri drastice in lupta cu TVA
14 Iul 11:33 | Allianz Trade: Cum gestioneaza companiile europene si americane razboiul comercial
11 Iul 12:36 | Restituirea unor sume platite la Fondul de Tranzitie Energetica, o corectare ratata
11 Iul 12:55 | Tranzactii de 2,7 miliarde euro pe piata de M&A din Romania, in primul semestru
09 Iul 16:53 | Reglementare a concesionarii terenurilor pentru productia de energie regenerabila
04 Iul 13:38 | Singura certitudine in economia din 2025 este ca nicio firma nu va rezista singura
03 Iul 12:01 | NAI: 4 efecte contrare ale majorarii TVA, care duc la scaderea incasarilor bugetare
27 Iun 11:46 | ANALIZA: La fiecare 1 milion de euro profit al firmelor, statul ia 300.000 de euro
26 Iun 11:00 | HIDROSERV iese din insolventa si se pregateste pentru noi perspective de crestere
25 Iun 16:49 | CC Tax: Se impune o discutie serioasa asupra eficientei si bunei-credinte a ANAF
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA