Miercuri, 30 Aprilie 2025
RO EN

2VALUE: Veniturile fiscale ale Romaniei au scazut cu 3,5 miliarde USD in pandemie

Veniturile obtinute din taxe si impozite in Romania au scazut cu aproape 3,6 miliarde de dolari (3,18 miliarde de Euro) in termeni reali ajungand la 61,7 miliarde de dolari (54,6 miliarde de euro) in timpul pandemiei, de la 65,3 miliarde de dolari (57,78 miliarde de euro) inregistrate anul anterior*, conform celui mai recent studiu despre nivelul taxelor la nivel mondial realizat de UHY, reteaua internationala de firme de contabilitate.
„Economia romaneasca a suferit un declin considerabil in ceea ce priveste veniturile fiscale ca urmare a masurilor extraordinare aplicate in timpul pandemiei pentru a sustine companiile. Desi aceste masuri au fost benefice in cele din urma, protejand economia pe termen scurt, trebuie acum sa vedem daca sunt necesare reforme fiscale pentru a acoperi deficientele ramase in finantele publice. 2021 aduce o revenire a veniturilor obtinute din taxe si impozite, dar si a cheltuielilor publice care prezinta, de asemenea, o tendinta ascendenta", spune Camelia Dobre, Managing Partner al UHY AUdit CD SRL in Romania.
Acest declin de la nivelul veniturilor fiscale din Romania in 2020 (comparativ cu 2019) a fost de 5%, reprezentand un ritm mai alert comparativ cu media globala de 4%. Studiul arata ca veniturile din taxe si impozite au scazut la nivel mondial cu 500 miliarde de dolari in termeni reali la 11,7 trilioane de dolari, in scadere de la 12,1 trilioane de dolari, valoare raportata in anul anterior.
Specialistii UHY declara ca aceasta scadere a veniturilor fiscale este efectul pandemiei de Covid-19, dupa ce guvernele din intreaga lume au redus impozitele pentru persoane fizice si juridice cu scopul de a relansa economiile. Mai mult, veniturile globale din taxe si impozite au fost afectate de o scadere a impozitului pe profit si de o reducere a tranzactiilor care faceau obiectul impozitarii (ex. TVA la achizitii si impozitul pe tranzactii imobiliare).
In acelasi timp, guvernele au introdus scheme de suport Covid pentru a-i ajuta pe cei care au fost afectati de pandemie. De exemplu, Romania a introdus o schema de scutire a TVA pentru bunurile si echipamentele importate in vederea combaterii efectelor epidemiei de Covid si a eliminat penalizarile si dobanzile pentru impozitele si taxele achitate cu intarziere pana la finalul anului 2020 pentru a reduce povara asupra intreprinderilor. Guvernul a pus la dispozitie si finantare pentru schema de somaj tehnic in valoare de 75% din salariu pentru a proteja angajatii. Costurile suplimentare ale acestor masuri au generat un impact asupra finantelor publice din intreaga lume.
Specialistii UHY spun ca ramane de vazut daca Romania va creste in cele din urma taxele pentru a compensa veniturile pierdute in timpul pandemiei, asa cum au inceput sa faca si celelalte tari. Marea Britanie a crescut recent contributiile la sistemul de asigurari national, generand venituri suplimentare de 17 miliarde de lire pe an.
„Suntem optimisti in ceea ce priveste planul de Redresare si Rezilienta propus de guvern, insa este in continuare neclar daca acesta va fi suficient pentru a inabusi teama majorarii deficitului bugetar in timp ce ratele dobanzilor cresc in intreaga lume, precum si pentru a recupera veniturile anterioare pierdute fara mariri viitoare de taxe”, spune Camelia Dobre, Managing Partner al UHY AUdit CD SRL in Romania.
Veniturile fiscale ale economiilor mari sunt afectate de Covid
Studiul UHY arata ca veniturile fiscale inregistrate de 26 din 30 de tari au fost afectate. Tarile care au inregistrat printre cele mai mari scaderi includ Marea Britanie unde veniturile fiscale au scazut cu 11% la 784 miliarde de dolari si Rusia care a raportat scaderi de 11% la 296 miliarde de dolari (vezi tabelul atasat pentru rezultatele complete).
In cea mai mare economie europeana, Germania, veniturile din impozite au scazut cu 8%* la 858 miliare de dolari in 2020. In timpul pandemiei, guvernul german a introdus o serie de scaderi de taxe si impozite in speranta ca acestea vor stimula economia. Nivelul standard de TVA din Germania a fost redus de la 19% la 16% in ultimul an. Companiile din sectorul de catering, fara indoiala, unul dintre sectoarele care a suferit cel mai mult din cauza Covid-19, au beneficiat de o reducere chiar mai mare a TVA de la 19% la 7% in sectorul vanzarii de alimente.
O alta economie importanta care a suferit din cauza scaderii veniturilor din taxe si impozite a fost China (a doua cea mai mare economie a lumii), unde veniturile au scazut cu 5% la 2,4 trilioane de dolari anul trecut. China a recunoscut impactul pandemiei asupra intreprinderilor mici si astfel a introdus o serie de scutiri fiscale axate pe sprijinirea acestora. Un exemplu este reducerea semnificativa a impozitului pe venit care a fost redus de la 25% la 5% anul trecut, pentru intreprinderile mici si micro cu venituri fiscale sub 1 milion RMB. In 2021, s-a anuntat ca acest nivel va fi redus si mai mult la 2,5%.
Alte tari au avut parte de variatii considerabile in ceea ce priveste veniturile fiscale de anul trecut. Exemplul cel mai notabil este Turcia unde veniturile din taxe si impozite au crescut cu 7%. La polul opus se afla Filipine care a inregistrat o scadere a veniturilor din taxe si impozite cu 13% in termeni reali, iar in Nigeria, cea mai mare economie din Africa, veniturile fiscale au inregistrat o scadere de 17%.
Veniturile fiscale globale au scazut cu 4% in timpul pandemiei – care se traduce intr-un cost de 500 de miliarde de dolari in termeni reali pentru finantele publice

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA