Luni, 28 Aprilie 2025
RO EN

UE lanseaza prima faza a Mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera

Uniunea Europeana a lansat duminica prima faza a primului sistem din lume ce impune tarife la emisiile de CO2 pentru otel, ciment si alte bunuri importate, in incercarea de a impiedica produsele straine mai poluante sa ii submineze tranzitia ecologica, informeaza Reuters.
Tariful avut in vedere a provocat neliniste in randul partenerilor comerciali, iar la un forum luna trecuta, emisarul Chinei pentru clima, Xie Zhenhua, a cerut tarilor sa nu recurga la masuri unilaterale, cum ar fi taxa UE.
UE nu va incepe sa colecteze aceasta taxa la granite inainte de 2026. Duminica, insa, marcheaza inceputul fazei initiale a Mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM), cand importatorii din UE vor trebui sa raporteze emisiile de gaze cu efect de sera generate in timpul productiei importurilor de fier, otel, aluminiu, ciment, electricitate, ingrasaminte si hidrogen.
Incepand cu 2026, importatorii vor trebui sa achizitioneze certificate care sa acopere aceste emisii de CO2 pentru a pune producatorii straini pe picior de egalitate cu industriile UE care trebuie sa cumpere permise de pe piata de carbon din UE atunci cand polueaza.
Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a declarat ca se are in vedere incurajarea trecerii la nivel mondial catre o productie mai ecologica, precum si prevenirea relocarii producatorilor europeni in tari cu standarde de mediu mai scazute. De asemenea, sistemul este menit sa ii impiedice pe acestia sa piarda in fata concurentilor straini in timp ce investesc pentru a contribui la indeplinirea obiectivelor UE de a reduce emisiile nete ale blocului cu 55% pana in 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Companiile din Uniunea Europeana, Marea Britanie si Ucraina au declarat pentru Reuters ca se asteapta la un impact initial redus in faza de proba.
Comisia Europeana afirma ca taxa la frontiera este in conformitate cu regulile Organizatiei Mondiale a Comertului in sensul ca trateaza in mod egal firmele straine si pe cele interne si permite deduceri din taxele la frontiera pentru orice pret al carbonului deja platit in strainatate. Pentru informatii suplimentare, click aici!

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA