Sâmbătă, 26 Iulie 2025
RO EN

Romania poate deveni in urmatorii 10 ani un hub tehnologic si industrial din Europa

Guvernul pregateste in aceste zile lansarea unui pachet de programe strategice pentru dezvoltarea economiei, iar cel mai important este programul national de sprijin pentru marea industrie, in valoare de un miliard de euro, a declarat premierul Marcel Ciolacu la evenimentul "160 de ani impreuna pentru afacerea ta", organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, informeaza Agerpres.
"Vreau sa va vorbesc putin despre Romania pe care o vad eu in viitor, care inseamna in primul rand un stat cu o economie puternica, iar aceasta putere nu poate veni decat din reindustrializarea tarii. De aceea pregatim in aceste zile lansarea unui pachet de programe strategice pentru dezvoltarea economiei. Cel mai important este programul national de sprijin pentru marea industrie, in valoare de un miliard de euro. Vrem sa atragem investitii mari in domenii cheie pentru viitorul economiei. Iata de ce am pregatit si un plan pentru investitiile strategice in industria prelucratoare. Este o schema de ajutor de stat de 500 de milioane de euro si facilitati fiscale pentru investitii de peste 150 de milioane de euro. Beneficiarul trebuie sa creeze in mod direct minimum 250 de locuri de munca si sa se dezvolte in regiunile cu un PIB pe locuitor sub media nationala", a spus premierul.
Marcel Ciolacu a adaugat ca tara noastra trebuie sa devina in 10 ani unul dintre hub-urile tehnologice si industriale din Europa, iar acest lucru poate fi facut "readucand la viata marile uzine de metalurgie, siderurgie si petrochimie cu ajutorul capitalului privat".
"Trebuie sa investim masiv in industria chimica ca sa producem in tara ingrasaminte agricole si sa scutim 3 miliarde de euro anual din importuri. In paralel, trebuie sa ne asiguram ca, indiferent de crizele care vor veni, Romania va avea mancare sanatoasa si la preturi accesibile pentru toti romanii. Vom continua sa dezvoltam fabricile de procesare romanesti si vom creste subventiile pentru fermierii nostri. O alta mare directie strategica este cresterea in continuare a alocarilor pentru toate programele de finantare a IMM-urilor. In paralel, punem la punct un sistem prin care firmele exportatoare sa fie sustinute prin bonificatii fiscale", a afirmat Ciolacu.
Acestea a subliniat ca toate acestea nu se pot realiza fara un parteneriat autentic intre stat si mediul privat.
"Aceasta este partea esentiala o oricarui plan de crestere, de aceea vin sa va propun sa deveniti unul dintre pilonii esentiali ai acestui parteneriat pentru viitorul unei economii puternice in Romania. Va propun sa construim impreuna o economie in care niciun lider politic sa nu mai ia hotarari care privesc mediul de afaceri fara ca reprezentantii acestuia sa fie parte a deciziei. Vreau sa construim impreuna o tara in care presedintele Romaniei sa aiba la Palatul Cotroceni un consiliu economic consultativ cu intalniri lunare, un consiliu din care sa faca parte cei mai importanti reprezentanti ai mediului antreprenorial din Romania, alaturi de analisti economici, de experti ai mediului antreprenorial, alaturi de functionari ai statului roman. (...) Va propun sa construim o tara in care atunci cand pleaca in deplasari externe presedintele Romaniei sa caute nu avioane pentru luxul sau personal, ci sa ceara aeronave cat mai incapatoare pentru delegatii economice puternice, cum fac liderii statelor europene dezvoltate", a mentionat premierul.

Din aceeasi categorie

11 Iul 12:40 | Moody’s: Romania este mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetara
09 Iul 07:00 | ISC nu a avizat nici o documentatie pentru investitii publice in trimestrul I 2025
03 Iul 11:44 | COLLIERS: Dupa un inceput bun de an, sectorul constructiilor da semne de incetinire
30 Iun 16:04 | Proiecte PNRR si licitatii de 5 miliarde euro sunt prioritare pana la finalul anului
30 Iun 11:19 | INS: In mai 2025 s-au eliberat 3.364 autorizatii pentru cladiri rezidentiale
27 Iun 11:51 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada iunie-august 2025
24 Iun 14:16 | Investitii cu impact: prioritati guvernamentale pentru perioada 2025-2028
23 Iun 10:45 | Bucurestenii respira un aer tot mai toxic - 60% din poluare vine din trafic
23 Iun 10:24 | BEI isi majoreaza plafonul de finantare pentru 2025 la 100 miliarde euro
20 Iun 11:51 | INS: Investitiile in constructii noi au depasit 4 miliarde euro in primul trimestru
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA