Luni, 05 Mai 2025
RO EN

MDLPA revizuieste Codul de proiectare seismica si aloca fonduri pentru consolidari

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Cseke Attila, a participat la dezbaterea cu tema ”De ce uitam? Ce am facut cu cladirile degradate?”, organizata de Biblioteca Academiei Romane.
”In ultimii 30 de ani au fost consolidate doar 26 de cladiri cu risc seismic din toata tara, din fonduri publice, dintre care 19 in Municipiul Bucuresti. Acest fapt dovedeste ca este nevoie de o schimbare majora in abordarea acestei probleme. Vom relansa programul pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic, cu un buget considerabil mai mare, multianual, in vederea predictibilitatii si a progresului in acest domeniu”, a declarat ministrul la evenimentul organizat cu ocazia comemorarii a 44 de ani de la cutremurul produs in Romania, pe 4 martie 1977.
Acesta a aratat ca ministerul de resort elaboreaza un proiect de act normativ si va aloca 1 miliard de lei, in transe, pe o perioada de patru ani, in vederea consolidarii cladirilor cu risc seismic 1 si 2.
”Siguranta cetateanului in caz de cutremur este un interes public. Atat siguranta celui care se afla in cladire in momentul producerii unui cutremur, cat si a celor care se afla in fata cladirii, in spatiul public”, a subliniat Cseke Attila, adaugand ca programul pentru consolidare va viza cladirile de cel putin trei etaje si zece apartamente, aflate in proprietate privata, sau detinute de persoane juridice, dar si cele care gazduiesc institutii publice, daca sunt in proprietatea sau administrarea acestora.
Referitor la demersurile MDLPA in domeniul reducerii riscului seismic, ministrul Cseke Attila a mentionat si revizuirea ”Codului de proiectare seismica”, precum si constituirea unui grup tehnic de lucru pentru revizuirea ”Metodologiei privind investigarea de urgenta a sigurantei post seism a cladirilor si stabilirea solutiilor cadru de interventie”.
Totodata, MDLPA a propus Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene o alocare de circa 6 miliarde de euro, prin Planul National de Redresare si Rezilienta, pentru asigurarea rezilientei fondului construit prin abordarea integrata a consolidarii seismice, eficientei energetice, reducerii riscului la incendiu, ameliorarea calitatii aerului interior si tranzitia spre cladiri inteligente.

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA