Duminică, 27 Iulie 2025
RO EN

MDLPA propune OUG pentru rezolvarea crizei preturilor materialelor de constructii

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) a anuntat ca a inaintat Executivului, in prima lectura, un proiect de OUG care ar urma sa rezolve, pe termen lung, cresterea preturilor la toate materialele de constructii. Romania poate fi intre primele tari din Uniunea Europeana care implementeaza o solutie la aceasta criza a preturilor, a anuntat, dupa sedinta de Guvern de ieri, ministrul dezvoltarii, Cseke Attila.
"Actul normativ de pe agenda Guvernului propune nu doar o solutie temporara, ci una pe termen lung. Astfel, proiectul de OUG, conform datelor oficiale publicate periodic de Institutul National de Statistica, propune o solutie privind modificarea preturilor materialelor de constructii, in mod dinamic, inclusiv o eventuala micsorare a acestor preturi", a declarat ministrul dezvoltarii.
Actul normativ poate intra in vigoare dupa o eventuala decizie a Guvernului in acest sens si la 30 de zile dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.
"Dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, executantii constructiilor cu finantare publica pot cere primariilor incheierea unui act aditional la contract, pe baza caruia facturile pot include, in locul pretului materialelor de constructii stabilite in contractul initial, preturi care iau in calcul statisticile oficiale ale INS. Daca astfel apar costuri suplimentare, in cazul proiectelor cu finantare nationala, autoritatile locale pot depune cereri la Ministerul Dezvoltarii pentru acoperirea acestora", a precizat Cseke Attila.

Mai multi bani pentru PNDL 2
Tot in sedinta de ieri, Executivul a dezbatut, in prima lectura, un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede o finantare suplimentara, in valoare totala de 3 miliarde lei, de la Ministerul Dezvoltarii, pentru proiectele aflate in derulare din PNDL 2, a mai anuntat ministrul Cseke Attila. Acesta a adaugat ca finantarea vizeaza acoperirea cheltuielilor suplimentare cauzate de majorarea preturilor materialelor de constructii si a salariilor din domeniul constructiilor.
"Sprijinim proiectele comunitatilor locale. Fara aceasta masura, ar fi in pericol multe investitii finantate, ale caror constructie a fost inceputa deja", a subliniat Cseke Attila.
La finele anului 2020, dupa preluarea mandatului, ministrul dezvoltarii, Cseke Attila, a demarat o masura similara, prin care a fost alocata suma suplimentara de 800 de milioane de lei pentru proiectele finantate prin prima etapa a Programului National de Dezvoltare Locala. Proiectul de act normativ inaintat ieri in prima lectura pe agenda Guvernului prevede o noua suplimentare, in valoare de 3 miliarde lei, pentru proiectele aflate in derulare in PNDL 2, daca Guvernul ia o decizie - de asteptat saptamana viitoare - in acest sens.

Din aceeasi categorie

11 Iul 12:40 | Moody’s: Romania este mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetara
09 Iul 07:00 | ISC nu a avizat nici o documentatie pentru investitii publice in trimestrul I 2025
03 Iul 11:44 | COLLIERS: Dupa un inceput bun de an, sectorul constructiilor da semne de incetinire
30 Iun 16:04 | Proiecte PNRR si licitatii de 5 miliarde euro sunt prioritare pana la finalul anului
30 Iun 11:19 | INS: In mai 2025 s-au eliberat 3.364 autorizatii pentru cladiri rezidentiale
27 Iun 11:51 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada iunie-august 2025
24 Iun 14:16 | Investitii cu impact: prioritati guvernamentale pentru perioada 2025-2028
23 Iun 10:45 | Bucurestenii respira un aer tot mai toxic - 60% din poluare vine din trafic
23 Iun 10:24 | BEI isi majoreaza plafonul de finantare pentru 2025 la 100 miliarde euro
20 Iun 11:51 | INS: Investitiile in constructii noi au depasit 4 miliarde euro in primul trimestru
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA