Miercuri, 30 Aprilie 2025
RO EN

INS: Majorarile de preturi din constructii continua si la inceputul anului 2023

Potrivit estimarilor de la finalul lunii decembrie 2022, activitatea de constructii se va mentine pe un trend descrescator in primele luni ale anului 2023, marcat de reducerea volumului productiei (sold conjunctural -24%) si numarului de salariati din sector (sold conjunctural -11%). Totodata, managerii din domeniu estimeaza ca preturile din constructii isi vor mentine tendinta de crestere. Perspectivele nefavorabile activitatii din sectorul de constructii se vor mentine cel putin pana in luna februarie 2023, conform previziunilor Institutului National de Statistica (INS) pentru perioada decembrie 2022 - februarie 2023.
Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa, precizeaza analistii.
Documentul statistic indica o relativa stabilitate a activitatii si a numarului de salariati in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii.
 
 
Stabilitate in industria prelucratoare, comert si servicii
In cadrul anchetei de conjunctura din luna decembrie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -4%) si a numarul de salariati (sold conjunctural -1%). Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +34%).
In sectorul comertului cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -2%) si a volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural -3%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate si a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +43%).
Conform estimarilor din luna decembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -3%). Se estimeaza relativa stabilitate si in cazul numarului de salariati (sold conjunctural -2%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +24%).

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA