Sâmbătă, 26 Aprilie 2025
RO EN

EUROCONSTRUCT: Investitiile in infrastructura, asteptate sa creasca in 2025 si 2026

Piata europeana a constructiilor traverseaza o perioada provocatoare, marcata de mentinerea unor factori perturbatori externi, precum razboiul din Ucraina, dar si de efectul posibilelor schimbari in politica SUA. La acestia se adauga o serie de factori interni, precum mentinerea ratelor ridicate ale dobanzilor si costurile in crestere cu energia si cu forta de munca, care impiedica activitatea de constructii si planurile de investitii. Dupa contractia pietei din 2023, 2024 a fost cel mai dificil an pentru industrie din ultimele doua decenii si jumatate. Cu toate acestea, prognozele indica o revenire pe un trend pozitiv incepand cu 2025.
Potrivit celor mai recente estimari, activitatea de constructii din cele 19 tari monitorizate de Euroconstruct va inregistra un declin de 2,4% in 2024, o usoara revigorare (+0,6%) fiind estimata pentru 2025. Evolutia crescatoare este prognozata sa continue si in 2026 si 2027.
"Aceasta prognoza reprezinta o revizuire in sens pozitiv moderat pentru 2024, cu 0,3 puncte procentuale comparativ cu estimarile anterioare. Cresterea prevazuta pentru 2025 este putin mai slaba decat se anticipa initial, in timp ce traiectoria de evolutie moderata pentru 2026 ramane neschimbata", noteaza analistii de la Euroconstruct.
 
 
Declinul pietei rezidentiale, provocare majora pe toate pietele
Principala provocare pentru piata europeana a constructiilor in 2024 a fost scaderea semnificativa a constructiilor rezidentiale noi, care a urmat dupa un an 2023 marcat tot de contractie. Preturile mari ale proprietatilor, ratele inca ridicate ale dobanzilor (desi in scadere) si costurile ridicate ale costurilor de constructie au ramas principalele obstacole in calea dezvoltarii acestui segment. Cu toate acestea, Euroconstruct anticipeaza ca sectorul se va stabiliza in 2025, cu perspective de crestere pentru anii urmatori. Piata renovarilor rezidentiale s-a inscris, de asemenea, pe un trend descrescator modest in acest an, care se va adanci in 2025, conform estimarilor. Din 2026 se prognozeaza o imbunatatire a activitatii pe piata rezidentiala europeana, determinata de factorii demografici, conditiile economice si schemele de subventii favorabile pentru renovarea locuintelor.
In ceea ce priveste segmentul constructiilor de cladiri nerezidentiale, acesta s-a confruntat cu provocari care l-au mentinut pe un trend de scadere in 2023 si 2024. In ciuda acestor provocari, se preconizeaza o reluare a cresterii in domeniu incepand cu 2025, atat activitatile de constructii noi, cat si cele de renovare contribuind pozitiv la sectorul general al constructiilor nerezidentiale. Evolutia se va datora mai ales investitiilor publice, in timp ce stimulentele si politicile structurale care vizeaza "obiective ecologice" vor genera un impuls constant pentru activitatile de renovare.
 
Sectorul de inginerie civila va fi principalul "motor" de cerere
Ingineria civila ramane punctul forte al industriei de constructii, urmand a genera majoritatea cererii de materiale si servicii de constructii in anii urmatori, datorita nevoii de modernizare urgenta a retelelor de transport si a infrastructurii energetice. "Investitiile in aceste domenii sunt esentiale pentru a raspunde noilor cerinte si obiective politice. Dupa un an 2024 slab in acest sector, volumul de proiecte noi de inginerie civila este asteptat sa creasca semnificativ in urmatorii doi ani, fata de o dezvoltare mai stabila si mai moderata a lucrarilor de renovare, care se asteapta sa fie solida in 2024, dar care va incetini treptat pana la sfarsitul perioadei de prognoza", noteaza analiza Euroconstruct.
Analistii concluzioneaza ca, in pofida provocarilor actuale, piata europeana a constructiilor este pregatita pentru redresare si crestere in urmatorii ani. Sprijinul public pentru proiectele de renovare si investitiile semnificative in infrastructura vor fi factorii cheie ai acestei tendinte pozitive.
Datele au fost prezentate cu prilejul celei mai recente editii a conferintei Euroconstruct, care a avut loc in perioada 2-3 decembrie 2024, la Milano, in Italia. In cadrul evenimentului, ajuns la a editia cu numarul 98, au fost prezentate, printre altele, noile prognoze de evolutie a sectorului de constructii pana in anul 2027 si cele mai recente previziuni macroeconomice pentru Europa. De asemenea, evenimentul a abordat si alte teme de actualitate, precum calitatea proiectelor, a contractelor si a lucrarilor publice.
 

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA