Sâmbătă, 03 Mai 2025
RO EN

Eurobarometru: Majoritatea romanilor aproba raspunsul UE la razboiul din Ucraina

Un sondaj Eurobarometru Flash realizat in toate statele membre ale UE, publicat ieri, arata un larg consens in randul cetatenilor UE in favoarea raspunsului Uniunii la invadarea Ucrainei de catre Rusia.
Majoritatea romanilor considera ca, de la inceputul razboiului, UE a dat dovada de solidaritate (78%), reactia sa fiind caracterizata de unitate (70 %) si rapiditate (64%).
In plus, 63% dintre respondentii romani sunt multumiti de cum a reactionat UE (media europeana fiind de 52%), iar 82% dintre acestia se declara satisfacuti de reactia cetatenilor romani de la inceputul razboiului (peste media europeana de 69%).
Majoritatea europenilor considera ca, de la inceputul razboiului, UE a dat dovada de solidaritate (79 %), reactia sa fiind caracterizata de unitate (63%) si rapiditate (58%).
Respondentii sunt in marea lor majoritate in favoarea sprijinului ferm pentru Ucraina si poporul sau. In mod concret, peste noua din zece respondenti (93%) aproba acordarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de razboi. 88% dintre europeni sunt de acord cu ideea de a primi in UE persoane care fug din calea razboiului. 80% aproba sprijinul financiar acordat Ucrainei. 66% sunt de acord ca „Ucraina ar trebui sa adere la UE atunci cand este pregatita”, 71% considera ca Ucraina face parte din familia europeana, iar 89% se simt solidari cu cetatenii ucraineni.
Sprijinul pentru sanctiunile impuse Rusiei in urma atacului sau militar impotriva Ucrainei este, de asemenea, foarte ridicat. Marea majoritate a europenilor (80%) aproba sanctiunile economice impotriva Rusiei. 79% dintre europeni aproba sanctiunile impotriva oligarhilor rusi pentru a impune costuri economice si politice clare elitei politice ruse responsabile de invazie.
Doua treimi dintre europeni (67%) aproba faptul ca UE finanteaza achizitionarea si furnizarea de echipamente militare Ucrainei. In plus, 75% considera ca razboiul din Ucraina arata ca "avem nevoie de o cooperare militara sporita in cadrul UE".
Sondajul arata, de asemenea, un sprijin larg pentru actiunile UE in domeniul energiei care vizeaza eliminarea dependentei de combustibilii fosili rusi. Exista un larg consens cu privire la reconstituirea stocurilor de gaze ale UE pentru a evita riscurile de penurie pentru iarna urmatoare (86%), cu privire la adoptarea de catre UE a unor masuri de crestere a eficientei energetice a cladirilor, a transporturilor si a marfurilor (85%), precum si cu privire la faptul ca investitiile in energiile din surse regenerabile au devenit mai urgente din cauza razboiului din Ucraina (84%). 90% dintre europeni sunt de acord ca ar trebui luate masuri la nivel european pentru a limita impactul cresterii preturilor la energie asupra consumatorilor si a intreprinderilor. 86% dintre respondentii europeni afirma ca cresterea preturilor la energie are un impact semnificativ asupra puterii lor de cumparare.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA