Duminică, 04 Mai 2025
RO EN

Vilceanu: Rezilierea contractului, sanctiune pentru nerealizarea unei investitii PNRR

Rezilierea contractului este sanctiunea cea mai drastica atunci cand o investitie din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) nu este realizata, dar evident ca nu ne dorim asta, a declarat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Dan Vilceanu, citat de Agerpres.
El a fost intrebat daca vor exista sanctiuni pentru ministerele care nu implementeaza proiectele din PNRR.
"Sanctiunea cea mai drastica atunci cand o investitie nu este realizata este rezilierea contractului. Se poate ajunge si la rezilierea contractului in momentul in care vezi ca nu se intampla nimic cu acea investitie, dar nu ne dorim asta, este evident. Vreau sa va spun ca modul in care a fost construit PNRR el s-a bazat pe cateva chestiuni de maturitate a proiectelor, deci nu putea fi inclus in PNRR un proiect care nu avea un studiu de fezabilitate", a precizat Vilceanu.
In ceea ce priveste masurile pe care le poate lua Comitetul interministerial prevazut in Ordonanta de urgenta adoptata vineri de Executiv, care reglementeaza fluxurile financiare, in cazul in care sunt intarzieri in implementarea proiectelor, seful MIPE a subliniat ca acestea vor fi discutate cu fiecare minister in parte.
"Este un comitet interministerial al carui presedinte este premierul, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene este vicepresedinte, toti ceilalti ministri implicati in PNRR participa si in cadrul acestor discutii bineinteles ca sunt dispuse masurile necesare atunci cand exista intarzieri, dar acestea le vom discuta individual pentru fiecare intarziere in parte, pentru ca in momentul de fata nu as putea sa va dau o solutie general valabila. Fiecare minister, fiecare ordonator, poate sa aiba o problema specifica. Vreau sa linistesc oamenii, astazi am avut o discutie si cu reprezentantii Comisiei Europene, monitorizam indeaproape si nu sunt in momentul acesta elemente care sa ne puna pe ganduri", a transmis ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Dan Vilceanu.
Romania are pentru anul viitor o finantare de aproximativ 6,171 miliarde euro din PNRR, a caror accesare depinde de indeplinirea conditionalitatilor din program. Pentru anul 2021 si primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de tinte sau jaloane din care 6 sunt deja indeplinite, iar restul sunt in curs de realizare.
Romania beneficiaza de fonduri in valoare de 29,2 miliarde euro. Prima transa din prefinantarea pentru implementarea PNRR, in valoare de 1,85 miliarde euro, a fost platita Romaniei la inceputul acestei luni.
Din cele 29,2 miliarde euro, 14,24 miliarde de euro sunt finantari nerambursabile, iar 14,94 miliarde de euro - imprumut acordat in conditii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA