Luni, 28 Aprilie 2025
RO EN

Consiliul Concurentei, inspectii inopinate la firmele ce apartin Electrica si CEZ

Consiliul Concurentei a declansat, din oficiu, doua investigatii ce vizeaza un posibil comportament abuziv al companiilor Distributie Energie Electrica Romania SA si, respectiv, Distributie Energie Oltenia SA, pe piata distributiei de energie electrica aferenta zonelor geografice pentru care cei doi operatori detin licenta de distributie. Autoritatea de concurenta are indicii privind implicarea operatorilor de distributie in procesul de schimbare a furnizorului de energie electrica, in scopul favorizarii companiilor de furnizare din cadrul grupului din care fac parte (Electrica, respectiv CEZ), in detrimentul concurentilor acestora.
”Comportamentul suspectat are potentialul de a afecta concurenta pe piata furnizarii de energie electrica, precum si consumatorii, clienti finali de energie electrica. Un astfel de comportament este deosebit de nociv, mai ales in contextul procesului de liberalizare pe care Romania l-a implementat in ultimii ani, ce implica tranzitia de la o piata reglementata catre una concurentiala. De altfel, noi monitorizam procesul de liberalizare si am atentionat companiile de distributie sa nu impiedice migratia clientilor ” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
In acest context, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile unor companii din cadrul grupurilor Electrica si CEZ, din orasele Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Ploiesti si Craiova.
Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor. Documentele ridicate se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice.
Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate.
Consiliul Concurentei reitereaza faptul ca orice client final de energie electrica poate alege in mod liber oferta concurentiala cea mai potrivita nevoilor sale, de la orice furnizor prezent pe piata, fara nicio interventie din partea operatorului de distributie, care nu are un rol activ in procesul de schimbare a furnizorului. De altfel, distribuitorul de energie electrica este obligat sa opereze reteaua concesionata pentru toate locurile de consum din acea retea, activitati precum cele de mentenanta, de modernizare, de interventie la avarii sau de masurare a consumului fiind prestate in mod similar tuturor clientilor, indiferent de furnizorul de la care acestia achizitioneaza energia electrica.

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA