Duminică, 27 Iulie 2025
RO EN

COFACE: Actiunile Rusiei pot genera noi riscuri in alte puncte globale de interes

In timp ce sursele incertitudinii economice sunt numeroase, in randurile lor ar putea fi adaugate si noi tulburari politice. De cativa ani, riscul politic este o tema recurenta, luand diferite forme: populism in crestere, framantari sociale, conflicte, terorism si protectionism. Noul peisaj geopolitic prefatat de actiunile Rusiei ar putea ridica din nou riscuri in alte puncte globale de interes. In plus, presiunile preturilor, in special asupra bunurilor de baza, continua sa alimenteze tensiuni adaungandu-se celor generate de criza economica si de sanatate declansate de pandemie.
In acest context, Coface comunica rezultatele privind indicele de fragilitate sociala si politica axtualizat. Chiar daca a scazut de la nivelul record atins anul trecut, indicele sugereaza un mediu de risc ridicat. Si, in timp ce accentul se muta in mod natural catre riscurile de tensiuni in tarile emergente, economiile avansate nu vor fi ferite de aceasta crestere a problemelor sociale.
In ciuda aparitiei presiunilor inflationiste, redresarea post-pandemica a determinat o imbunatatire a conditiilor socio-economice dupa criza de sanatate. Astfel, in timp ce indicatorul de fragilitate sociala si politica s-a deteriorat in 145 din cele 160 de tari analizate de Coface in 2021, 140 de tari au obtinut un scor imbunatatit in acest an. Cu toate acestea, scorul ar trebui pus in perspectiva: in ciuda scaderii, indicele mediu general ramane cu un punct procentual peste nivelurile pre-pandemie si 2/3 dintre tarile analizate au un scor mai mare decat acum doi ani. Aceste date confirma efectul catalizator al pandemiei de Covid asupra riscului politic si sugereaza ca presiunile in crestere ale costului vietii au depasit rapid riscurile generate de pandemie.
Clasamentul scorurilor pentru indicele de fragilitate politica si sociala ramane dominat de Iran (81,6%). Suferinta economica, care a starnit deja proteste in 2017 si 2019, continua sa alimenteze rezistenta impotriva regimului. De la mijlocul lunii septembrie, protestele declansate de moartea lui Mahsa Amine, arestata de politia morala, au ilustrat inca o data fragilitatea contextului iranian. „Podiumul” indicatorului Coface este completat, inca din 2017, de Siria (78,0%) si Sudan (76,5%).
Cea mai mare crestere a nivelului de risc se refera la Myanmar (59,9%), care ramane intr-o stare de tulburari semnificative de la lovitura de stat din februarie 2021. Afganistan, unde talibanii si-au recapatat puterea dupa retragerea trupelor americane, si Guineea care se lupta cu incertitudinea in urma unei lovituri de stat, se numara si ele printre tarile care au inregistrat o crestere a indicilor. Belarus, Serbia si Egipt au fost evaluate cu scoruri mai mari. In cele din urma, Turcia este, de asemenea, atent monitorizata, deoarece politica sa economica destul de heterodoxa continua sa alimenteze o inflatie record.
Cea mai exploziva tensiune civila va avea loc probabil acolo unde sfera disidentei este redusa si capacitatea de a proteja oamenii de cresterea costurilor de trai este limitata. Raspunsul bugetar la criza sanatatii a erodat, de fapt, in mare masura spatiul politic al guvernelor, in special in tarile cu venituri medii si mici, limitand astfel capacitatea de a raspunde noilor tensiuni socio-economice. Prin urmare, accentul se pune pe tarile emergente ale caror finante publice sunt in dificultate, cum ar fi Kenya, Bolivia, Tunisia si Egipt.
Cu toate acestea, tarile avansate, incepand cu cele din Europa, nu sunt ferite de riscuri. In timp ce guvernele europene au facut anunturi menite sa protejeze gospodariile de inflatie, populatiile simt deja impactul acesteia. In Marea Britanie, de exemplu, pe langa oboseala cauzata de pandemie, scandalurile politice si provocarile economice majore sugereaza ca toleranta fata de guvern va fi probabil foarte limitata. Nemultumirea populatiilor Europei se manifesta atat in strada, cat si in urne. Inrautatirea contextului socio-economic da un nou impuls asa-ziselor partide „antisistem” din intreaga Europa, de exemplu victoria Fratelli d'Italia sau descoperirea democratilor national-populisti din Suedia.
In timp ce preocuparile sociale in randurile tarilor avansate sunt cele mai puternice in Europa, Statele Unite (35,1%) au cel mai mare scor al indicatorului de fragilitate politica si sociala in aceasta categorie. Tara ramane divizata in multe aspecte, pe masura ce alegerile intermediare din noiembrie se apropie. Problemele economice sunt o preocupare majora pentru alegatori, iar protestele muncitorilor care cer salarii mai mari si conditii de munca mai bune sunt o dovada in acest sens. Dezbaterile privind dreptul la avort au adus in discutie si protectia drepturilor si procesul de numire a judecatorilor la Curtea Suprema.
In cele din urma, rasturnarile geopolitice declansate de invazia Ucrainei de catre Rusia au starnit ingrijorarea ca tensiunile ar putea escalada in conflict, in special in Eurasia. Confruntarile dintre Tadjikistan si Kargazstan de la jumatatea lunii septembrie fac parte din acest context. Cresterea tensiunilor dintre Turcia si Grecia este, de asemenea, o sursa de ingrijorare. In Asia de Est, lansarile de rachete nord-coreene sunt o dovada a fragilitatii securitatii din regiune. La acestea se adauga preocuparile tot mai mari privind Taiwanul. Prin urmare, prudenta ramane la ordinea zilei cand vine vorba de riscul de conflict: incertitudinea si anxietatea vor continua sa se manifeste.

Din aceeasi categorie

11 Iul 12:40 | Moody’s: Romania este mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetara
09 Iul 07:00 | ISC nu a avizat nici o documentatie pentru investitii publice in trimestrul I 2025
03 Iul 11:44 | COLLIERS: Dupa un inceput bun de an, sectorul constructiilor da semne de incetinire
30 Iun 16:04 | Proiecte PNRR si licitatii de 5 miliarde euro sunt prioritare pana la finalul anului
30 Iun 11:19 | INS: In mai 2025 s-au eliberat 3.364 autorizatii pentru cladiri rezidentiale
27 Iun 11:51 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada iunie-august 2025
24 Iun 14:16 | Investitii cu impact: prioritati guvernamentale pentru perioada 2025-2028
23 Iun 10:45 | Bucurestenii respira un aer tot mai toxic - 60% din poluare vine din trafic
23 Iun 10:24 | BEI isi majoreaza plafonul de finantare pentru 2025 la 100 miliarde euro
20 Iun 11:51 | INS: Investitiile in constructii noi au depasit 4 miliarde euro in primul trimestru
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA