
Edilul a precizat ca este constient de faptul ca prelungirea acestui document nu rezolva problema de fond in privinta regulamentului urbanistic al Municipiului Bucuresti si ca va identifica, alaturi de executivul primariei si de consilierii generali, solutiile optime pentru elaborarea noului PUG al Capitalei. Legea 52/2003 prevede, la articolul 7, alin. 13, ca "in cazul reglementarii unei situatii care, din cauza circumstantelor sale exceptionale, impune adoptarea de solutii imediate, in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptarii in procedura de urgenta prevazuta de reglementarile in vigoare".
***
Actualul PUG a fost elaborat pentru perioada 2000-2010 si prelungit, ulterior, pana in 2015. In anul 2012 a fost lansat concursul de solutii pentru elaborarea PUG, iar in octombrie 2013 s-a semnat un contract pentru revizuirea legii urbanistice a Bucurestiului. Cu o valoare de 35,2 milioane de lei (fara TVA) si un termen de implementare de 41 de luni, contractul prevedea, intr-o prima etapa, elaborarea formei sintetizate a PUG in vigoare si stadiul actual al dezvoltarii urbane, cu o perioada de derulare de patru luni. In faza a doua ar fi trebuit intocmit PUG si Regulamentul Local de Urbanism, intr-o perioada de 17 luni, iar ulterior, intr-o ultima etapa, ar fi trebuit elaborate documentatiile specifice obtinerii avizelor necesare aprobarii PUG al Municipiului Bucuresti si a Regulamentului Local de Urbanism de catre CGMB si obtinerea acestor avize (4 luni). Acest document, strategic pentru dezvoltarea oricarui oras, reglementeaza organizarea retelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistica, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic si circulatia terenurilor si protejarea monumentelor istorice.
Pana in acest moment, desi au trecut 22 de luni de la demararea proiectului noului PUG, acesta se afla, in continuare, in prima etapa de lucru, aceea a evaluarii situatiei actuale.