Luni, 28 Iulie 2025
RO EN

BCE ar putea sa restrictioneze activitatea economica pentru a contracara inflatia

Banca Centrala Europeana va continua sa majoreze dobanzile si ar putea fi nevoita chiar sa restrictioneze activitatea economica, pentru a contracara inflatia, a declarat vineri presedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.
Lagarde a mai spus ca "riscul de recesiune" a crescut dar a adaugat ca incetinirea economiei, de una singura, nu va fi suficienta pentru a contracara explozia preturilor.
"Ne asteptam ca vom continua sa majoram dobanzile - iar renuntarea la orientarea acomodativa a politicii monetare ar putea sa nu fie suficienta", a spus Christine Lagarde la o conferinta bancara organizata la Frankfurt.
"Dobanzile de referinta sunt, si vor ramane, principalul instrument pentru ajutarea politicii monetare. Dar, in acelasi timp, trebuie sa normalizam celelalte instrumente din arsenalul nostru pentru a intari impulsul venit din partea dobanzii noastre de politica monetara", a precizat Christine Lagarde.
Incepand din luna iulie si pana in prezent, BCE a adoptat o majorare fara precedent a dobanzii de referinta cu 200 de puncte de baza, pentru a contracara inflatia, iar o noua inasprire a politicii monetare va fi realizata via majorari de dobanda si reduceri ale portofoliului de obligatiuni guvernamentale.
Inflatia in zona euro a atins un nivel record de 10,6% in luna octombrie si probabil va ramane la un nivel "ridicat" timp de mai multe luni, a declarat recent vicepresedintele BCE, Luis de Guindos.
"Inflatia in zona euro este la un nivel mult prea mare. Experienta istorica sugereaza ca o recesiune este putin probabil sa conduca la o reducere semnificativa a inflatiei, cel putin pe termen scurt", a spus Lagarde.
Investitorii au opinii impartite cu privire la amploarea majorarii de dobanda ce va fi decisa de gardienii euro la sedinta de politica monetara din 15 decembrie, jumatate mizand pe o majorare de 50 de puncte de baza iar restul pe una de 75 de puncte de baza, si de asemenea se asteapta ca reducerea portofoliului de obligatiuni, acumulat pe parcursul operatiunilor de relaxare cantitativa, sa inceapa in prima jumatate a lui 2023.

Din aceeasi categorie

11 Iul 12:40 | Moody’s: Romania este mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetara
09 Iul 07:00 | ISC nu a avizat nici o documentatie pentru investitii publice in trimestrul I 2025
03 Iul 11:44 | COLLIERS: Dupa un inceput bun de an, sectorul constructiilor da semne de incetinire
30 Iun 16:04 | Proiecte PNRR si licitatii de 5 miliarde euro sunt prioritare pana la finalul anului
30 Iun 11:19 | INS: In mai 2025 s-au eliberat 3.364 autorizatii pentru cladiri rezidentiale
27 Iun 11:51 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada iunie-august 2025
24 Iun 14:16 | Investitii cu impact: prioritati guvernamentale pentru perioada 2025-2028
23 Iun 10:45 | Bucurestenii respira un aer tot mai toxic - 60% din poluare vine din trafic
23 Iun 10:24 | BEI isi majoreaza plafonul de finantare pentru 2025 la 100 miliarde euro
20 Iun 11:51 | INS: Investitiile in constructii noi au depasit 4 miliarde euro in primul trimestru
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA