Joi, 01 Mai 2025
RO EN

BCE ar putea sa restrictioneze activitatea economica pentru a contracara inflatia

Banca Centrala Europeana va continua sa majoreze dobanzile si ar putea fi nevoita chiar sa restrictioneze activitatea economica, pentru a contracara inflatia, a declarat vineri presedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.
Lagarde a mai spus ca "riscul de recesiune" a crescut dar a adaugat ca incetinirea economiei, de una singura, nu va fi suficienta pentru a contracara explozia preturilor.
"Ne asteptam ca vom continua sa majoram dobanzile - iar renuntarea la orientarea acomodativa a politicii monetare ar putea sa nu fie suficienta", a spus Christine Lagarde la o conferinta bancara organizata la Frankfurt.
"Dobanzile de referinta sunt, si vor ramane, principalul instrument pentru ajutarea politicii monetare. Dar, in acelasi timp, trebuie sa normalizam celelalte instrumente din arsenalul nostru pentru a intari impulsul venit din partea dobanzii noastre de politica monetara", a precizat Christine Lagarde.
Incepand din luna iulie si pana in prezent, BCE a adoptat o majorare fara precedent a dobanzii de referinta cu 200 de puncte de baza, pentru a contracara inflatia, iar o noua inasprire a politicii monetare va fi realizata via majorari de dobanda si reduceri ale portofoliului de obligatiuni guvernamentale.
Inflatia in zona euro a atins un nivel record de 10,6% in luna octombrie si probabil va ramane la un nivel "ridicat" timp de mai multe luni, a declarat recent vicepresedintele BCE, Luis de Guindos.
"Inflatia in zona euro este la un nivel mult prea mare. Experienta istorica sugereaza ca o recesiune este putin probabil sa conduca la o reducere semnificativa a inflatiei, cel putin pe termen scurt", a spus Lagarde.
Investitorii au opinii impartite cu privire la amploarea majorarii de dobanda ce va fi decisa de gardienii euro la sedinta de politica monetara din 15 decembrie, jumatate mizand pe o majorare de 50 de puncte de baza iar restul pe una de 75 de puncte de baza, si de asemenea se asteapta ca reducerea portofoliului de obligatiuni, acumulat pe parcursul operatiunilor de relaxare cantitativa, sa inceapa in prima jumatate a lui 2023.

Din aceeasi categorie

16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
14 Apr 14:36 | AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026
08 Apr 12:08 | Romania are un rol de hub regional in viitorul proces de reconstructie din Ucraina
08 Apr 10:11 | Ministerul Finantelor sustine investitiile prin imprumuturi catre autoritatile locale
07 Apr 10:45 | COFACE: Tarife "reciproce" din partea SUA - este declarat razboi comercial
04 Apr 11:52 | RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei
04 Apr 10:34 | MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA